Szexuálterápiás kisszótárunk:

Alább a szexuálterápia kifejezéstárában bemutatjuk a női és  férfi szexuális zavarok osztályozását a DSM5* alapján,  magyar és angol nyelven.

A harmadik oszlopban a kategóriához kapcsolódó egyéb elnevezéseket és problémákat tüntettük fel, a teljesség igénye nélkül. Ezek a mai szóhasználatban gyakran előforduló kifejezések beletartoznak az adott kategóriába, de nem minden esetben fedik le azt.

Erekciós zavar Erectile Dysfunction (ED) erectilis dysfunctio (erektilis diszfunkció), impotentia (impotencia),
impotentia coeundi, potenciazavar, merevedési zavar
Női szexuális érdeklődés/készenlét zavar Female Sexual Interest/Arousal Disorder (FSAD) hipoaktív szexuális vágy zavar nőknél, frigiditás, libidócsökkenés, az izgalmi fázis zavarai, Inhibited Sexual Desire (ISD)
Női orgazmus zavar Female Orgasmic Disorder (FOD) anorgasmia (anorgazmia), az orgasztikus fázis zavarai, frigiditás
Késleltetett ejakuláció Delayed Ejaculation (DE) ejaculatio retarda (ejakuláció retarda), gátolt magömlés, késői ejakuláció, impotentia ejaculandi

Korábban külön diagnózis volt az ejaculatio tarda (a magömlés késése) és az ejaculatio retarda (magömlés elmaradása).

Idő előtti (korai) ejakuláció Early (Premature) Ejaculation (PE) ejaculatio praecox, korai magömlés
Férfi hipoaktív szexuális vágy zavar Male Hypoactive Sexual Desire Disorder (HSDD) libidócsökkenés, Inhibited Sexual Desire (ISD)
Genitális-medencei fájdalom /behatolási zavar Genito-Pelvic Pain /Penetration Disorder (GPPPD) dyspareunia (diszpareunia) /vaginismus (vaginizmus), nemi szervek és medence fájdalma /penetrációs zavar, “hüvelygörcs”, behatolási fóbia
Szer/gyógyszer kiváltotta szexuális diszfunkció Substance /Medication-Induced Sexual Dysfunction (SMISD)  szer/gyógyszer-indukált szexuális működészavar
Egyéb meghatározott és meg nem határozott szexuális diszfunkció Sexual Dysfunction Not Elsewhere Classified (SD-NEC) szexuális averzió (korábban szexuális fóbia, erotofóbia, genofóbia), ondó averzió, nimfománia és erotománia …

 

Tudta?

– Természetesen a Psychocomfortnál, a szexuálterápián nem kell ezeket a szakkifejezéseket tudnia vagy használnia. Normális, mindennapi nyelvet beszélünk, megértjük Önt és jól fog érteni minket is.

– A szexuálterapeuták, szexuálpszichológusok világszerte egyetértenek abban, hogy minél hamarabb kér segítséget egy szexuális probléma fennállása esetén, annál kevésbé rögzül a zavar (könnyebb orvosolni), és annál hamarabb élheti át a zavartalan intimitást illetve a vágyott szexuális örömöket.

Kérjen időpontot szexuálterápiás tanácsadásra! Időpontfoglalás és kérdezés online is!
Bővebben itt olvashat a leggyakoribb szexuális problémákról.

Dr. Dóczi Rita
szexuálterapeuta
+36 20 438 4667

 

*A DSM5 a mentális zavarok jelenleg használatos  diagnosztikus rendszere, hivatalosan – 2013-tól – csak a benne található diagnózisokat lehet megjelölni.