+36 30 188 8077 kapcsolat@psychocomfort.com hétfő - péntek 8:00 - 20:00, szombat 09:00 -19:00

Kognitív viselkedésterápia

Megoldások a kognitív viselkedésterápia segítségével

Tanácsadás Budán és online is

Kinyitni

A megoldáshoz vezető út kezdete a tényként kezelt benyomások, meggyőződések, hiedelmek megkülönböztetése a valódi tényektől.

Hipotézisek

A következő lépés a feltételezések felállítása és megvizsgálása a hibás meggyőződésekkel kapcsolatban: igaz vagy hamis, mi lenne, ha… stb.

Adatok gyűjtése

A harmadik lépés az alkalmazott minták valamint a tények, adatok gyűjtése, megvizsgálása, és az ezekhez való viszony kialakítása.

Új reagálás

A valódi tények sokszor kemény dolgok, és nem mindig megkerülhetőek. De ha képesek vagyunk másként reagálni rájuk, nyertünk.

Tények
Mit ad Önnek

a kognitív terápia?

A kognitív terápia a tapasztalás és a(z általános) törvényszerűségekre az egyes eredményekből, adatokból történő következtetés rendszerén nyugszik. Ez a fajta problémakezelés abban segíti, hogy szubjektív benyomásait ne bizonyosságnak, hanem csupán feltételeznék tekintse, és azokat az ismert tények, a hozzánk érkező adatok figyelembe vételével vizsgálja felül. A legfontosabb, hogy Ön megértse a valós tényeket, és saját feltételezései objektív megítéléséhez megfelelően használható módszereket dolgozzon ki. Az ehhez vezető úton kap biztos szakértelmet és segítő kezet tőlünk.

Tény 1
Tény 2
Tény 3

A kognitív viselkedésterápia módszertanát Aaron Beck dolgozta ki az 1960-as években. Arra a tapasztalati tényre alapoz, hogy szemléletmódunk és hiedelmeink alapvetően meghatározzák az érzelmi reakcióinkat és a viselkedésünket. Vagyis azonos történésnek különböző jelentése van ill. lehet a különböző emberek számára. Már Epiktétosz is megjegyezte: „Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja”.

Egyes lelki megbetegedéseknél zavart szenved az információk értelmezése és értékelése, ezáltal pedig torzul az események és történések jelentésének értelmezése is. Ennek eredményeként alakulnak ki azután a különböző negatív érzelmi állapotok. Pl. egy depressziós ember már egy kisebb problémát is úgy értelmezhet, mint saját értéktelensége bizonyítékát. Egy hipochondriás szorongásban szenvedő pedig hajlamos lesz arra, hogy akár enyhe testi tüneteket is valamilyen súlyos betegség jeleként fogjon fel.

A kognitív-viselkedésterápia abban segíti pácienst, hogy felismerje és megváltoztassa hibás, torzított gondolkodási folyamatait. Noha a kognitív terápia különösen a jelenre, a most fennálló problémákra összpontosít, figyelmet fordít annak a megértésére is, hogy miként és miért alakultak ki a torzított hiedelmek, illetőleg, hogy milyen tényezők tartják fenn a félreértelmezéseket

A kognitív viselkedésterápia fejleszt

Kérjen időpontot!

Itt tud online időpontot kérni gyorsan, kényelmesen.

Vagy egyszerűen hívja ezt a mobil számot!

+36 20 438 4667

Többet a kognitív terápiáról

Önre szabott

Az elérni kívánt célhoz vezető terápia minden esetben személy szerint önre szabott, és cselekvő együttműködést feltételez.

Integratív módszerek

Kizárólag tudományosan megalapozott, a gyakorlatban sokszor bizonyított módszerek és eszközök együttesét alkalmazzuk.

Gyakorlat teszi...

Nálunk csak “lehetséges küldetések” vannak, és kipróbálás, tesztelés, megvalósítás, gyakorlás. A kompetencia megélése. 

Az Ön tempójában

Addig és annyiszor, ameddig és ahányszor a siker eléréséhez szükséges. Tehát: a saját tempójában haladhat a célig.

Ön dönt

Minden alkalommal közösen vizsgáljuk, hol tart a kitűzött célhoz képest. Ennek alapján Ön dönt, a mi segítségünkkel megy-e tovább.

Könnyen elér(i)

Ha információra van szüksége, kérdése van, ha időpontot kíván foglalni vagy módosítani, mindezt egyszerűen eléri.

Komfortosan