okos megoldások a kognitív viselkedésterápia eszközeivel

Kognitív viselkedésterápiás eszközök

Haladós, alkalmazásközpontú, diszkrét tanácsadás – a hét 6 napján – Budán és online is.

Most: feszültségteli az élete. Holnap: ilyenkor hozzákezdett a rendrakáshoz.

Dr. Dóczi Rita tanácsadó, konzulens, szexuálterapeuta

„Tanácsadói és szexuálterápiás munkámat azzal a meggyőződéssel végzem, hogy a célt a kliensnek kell kijelölni, nekem pedig ennek a célnak az elérésében kell a lehető legjobb szakmai tudásommal segíteni.”

Köszönöm, már az első  konzultáció hasznos volt! Kíváncsian várom a továbbiakat.

Gábor (37 éves)

Végre tényleg elkezdtem rendet rakni a fejemben. Azt hiszem, most már folytatni is fogom.

Adrienn (53 éves)

Tényleg a megoldásra koncentrál, minden fölösleges, időtrabló kitérő és múltba merengés nélkül.

Rajmund (41 éves)

Ez a fajta problémakezelés abban segíti, hogy szubjektív benyomásait ne bizonyosságnak, hanem csupán feltételezésnek tekintse, és azokat az ismert tények, az Önhöz érkező valós adatok figyelembe vételével vizsgálja felül.

Kinyitni

A megoldáshoz vezető út kezdete a tényként kezelt benyomások, meggyőződések, hiedelmek megkülönböztetése a valódi tényektől.

Hipotézisek

A következő lépés a feltételezések felállítása és megvizsgálása a hibás meggyőződésekkel kapcsolatban: igaz vagy hamis, mi lenne, ha… stb.

Adatok gyűjtése

A harmadik lépés az alkalmazott minták valamint a tények, adatok gyűjtése, megvizsgálása, és az ezekhez való viszony kialakítása.

Új reagálás

A valódi tények sokszor kemény dolgok, és nem mindig megkerülhetőek. De ha képesek vagyunk másként reagálni rájuk, nyertünk.

Most: túlstresszelt, kaotikus az élete. Holnap: egy világos struktúrában működő kiszámítható folyamatban elindult kifelé az alagútból.

vagy egyszerűen hívom a Psychocomfortot!

+36 20 438 4667

A legfontosabb, hogy Ön megértse a valós tényeket, és saját feltételezései objektív megítéléséhez megfelelően használható módszereket dolgozzon ki. Az ehhez vezető úton kap biztos szakértelmet és segítő kezet tőlünk.

Dr. Dóczi Rita

“Segítő munkámban az empíria és induktív következtetések rendszerén nyugvó kognitív terápiát alkalmazom, melynek módszere természettudományos kutatásaimban is sikerrel bevált (Fermi fiatal kutatói díj, 2005).”

Dr. Rusznák Tamás

„Közel 20 éven keresztül tanítottam és vizsgáztattam az ELTE-n, és esetenként a Közgázon, valamint a Bankárképzőben. Nagyon szeretek tanítani. Ennél már csak segíteni szeretek jobban,…” 

Most: kétségekkel, feszültségekkel teli az élete. Holnap: ilyenkor elindult önmaga jobb megértése és az életének megváltoztatása felé. 

A kognitív viselkedésterápiáról

A kognitív terápia a tapasztalás és a(z általános) törvényszerűségekre az egyes eredményekből, adatokból történő következtetés rendszerén nyugszik. 

Módszertanát Aaron Beck dolgozta ki az 1960-as években. Arra a tapasztalati tényre alapoz, hogy szemléletmódunk és hiedelmeink alapvetően meghatározzák az érzelmi reakcióinkat és a viselkedésünket. Vagyis azonos történésnek különböző jelentése van ill. lehet a különböző emberek számára. Már Epiktétosz is megjegyezte:

„Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja”.

 

Még többet a kognitív terápiáról

ELOLVASOM