Párkapcsolati coaching vagy tanácsadás

12 szempont, amivel minden fontos kérdést megválaszolhat a párkapcsolati tanácsadással kapcsolatban

Ön is veszélyeztetett?

Ön is szenved a romló vagy kihűlt párkapcsolatban tenyésző negatív, ellenséges viselkedés, gondolatok és érzelmek okozta párkapcsolati stressz negatív hatásaitól? VIGYÁZZON: mert komoly esélye van arra, hogy az egészsége, sőt legrosszabb esetben az élete is veszélybe kerüljön. Pl. egy érzelmi megrázkódtatás, mint a düh, vagy a stressz okozta feszültség 100%-al növeli meg a szívinfarktus kockázatát 1 órán belül.

Hasznos lehet Önnek / Önöknek a párkapcsolati tanácsadás?

IGEN, ha a párkapcsolatát súlyosan befolyásoló, az egész életét zavaró, az életminőségét lényegesen rontó helyzetek állnak fenn hosszabb idő óta, vagy térnek vissza rendszeresen. Ide kattintva részletesen olvashat a jellemző párkapcsolati problémákról.

A párkapcsolati terapeuta, tanácsadó, vagy coach segít új utakat, jobb megközelítési módokat-, eszközöket-, technikákat találni az unalomig ismert, nehéz problémák más, gyorsabb, eredményesebb megoldására.

Mert ilyen megoldások vannak. Optimálisak is. Azt pedig, hogy gyakorlatias, megoldásközpontú, hatékony és szakszerű segítséget kap-e, a saját közvetlen tapasztalatai és élményei alapján ítélheti meg.

Tény, hogy az első lépések bevállalása a külső segítség beszerzéséhez a szokásosnál valamivel több energiát, és persze őszinteséget, odafigyelést, illetve tudatosságot igényel. No meg egy kis személyes bátorságot is. Igen: ki kell lépni a komfortzónánkból. Azonban, ha mindenki teszi a dolgát, 5-7 alkalom után már jól érzékelhetőek lehetnek a pozitív változások.

De mi van, ha nem?!

Tudjuk, vannak, akik mindent – jobban – tudnak, meg akik soha senkitől nem kérnek segítséget. Történjen bármi. Azután vannak az örök Pató Pálok, és végül a pótszeresek. Nekik nem tudunk segíteni. Mások jönnének, de még kételkednek és bizonytalanok is. Ha ez utóbbiak közé tartozik, és még inkább olvasgatna, mérlegelne, mielőtt felhív minket, Önnek szólnak a továbbiak.

12 pontban összegyűjtöttük és megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek jellemzően felmerülnek a párkapcsolati tanácsadással (terápiával, coachinggal) kapcsolatban. Adunk tippeket és javaslatokat arra is, hogy hogyan beszéljünk a bennünk érlelődő döntésről a párunkkal, miként lehet maximalizálni a lehetséges eredményeket, és hogyan győződhetünk meg arról, hogy működik-e a párterápia.

Párkapcsolati tanácsadás/coaching

GY.I.K.

1/ Mikor van itt az ideje, hogy szakértő segítségét kérjük?

Röviden? Mielőbb! Hosszabban? A tapasztalatok szerint akkor bölcs dolog segítséget kérni, ha több mint 6 hónapja nem találja (találják) a megoldást a párkapcsolati problémákra. Ez a helyzet akkor is, ha a cél, melyet el kíván(nak) érni, nem valósul meg a próbálkozások dacára sem.

Gyakorlatilag biztos lehet benne, hogy ha eddig hónapokon, sőt éveken át nem javultak meg a dolgok, akkor továbbra sem lesz

– jobb a kommunikáció,

– gördülékenyebb, kiegyensúlyozottabb az együttműködés,

– eredményesebb a viták rendezése,

– szorosabb, intimebb, szeretettelibb, harmonikusabb a kapcsolat.

Rettentően összetett okai vannak, hogy a legtöbb pár miért gondolkozik túl sokáig azon, hogy szüksége van-e segítségre, és kérjen-e támogatást. Bárhogy is, tény, hogy a legtöbb pár túl sokáig vár, megvár egy vagy több krízist, mielőtt segítséget kérne. Holott semmi értelme sincs halogatni a párkapcsolat „gyógyítását”. Ahogy a német közmondás tartja:

„Kis dolgokból lesznek a nagyok”. 

2/ OK, szerintem szükségünk van segítségre. De hogyan vonjam be a partneremet?

Alap, hogy az egyik házastárs vagy partner nagyobb érdeklődést vagy motivációt mutat a terápia / tanácsadás iránt.  Egyszerűen mondja el a párjának, hogy mit szeretne és miért tartja ezt jónak. Ha bizalmatlan, csökkentheti az ellenállását, ha megkéri, hogy ő találjon valakit, akit mindketten jónak tartanak és megbíznak benne.

Ha a párjával beszél a párterápiáról, mondja meg neki, hogy erősíteni akarja a kapcsolatuk pozitívumait. Persze, mindannyiunknak vannak panaszaink a kapcsolaton belül, de jóval könnyebb fejleszteni a pozitív dolgokat, mint a negatívokat csökkenteni. (Bár a jó tanácsadó mindkettőben segíteni fog!).

Tehát ahelyett, hogy a negatív magatartásokra koncentrálna – „terápiára van szükségünk, mert mindent rosszul csinálsz!” – összpontosítson a meglévő pozitívumokra és a reményre –

Többet akarok nevetni és szórakozni veled … és a terápia ebben segíthet nekünk.”

Adunk 5 tippet, hogy hogyan beszélhet a tanácsadásról a partnerével:

– Komoly, nyugodt hangon, megszakítás nélkül, világosan és röviden mondja el az érzéseit, és tényszerűen azokat a dolgokat, amelyekkel már megpróbálta erősíteni a kapcsolatukat! Ne húzza el a beszélgetést, és ne ismételgesse órákig ugyanazokat a történeteket és érzelmeket!

 • Mondja el, hogy a következő (és talán a végső) kísérlete, hogy terapeutát / tanácsadót keres!
 • Semmiképpen ne hibáztassa, ne „címkézze” a párját és ne kiabáljon!
 • Mondja el, hogy hol és milyen terapeutákat talált!
 • Ossza meg a párjával eddigi keresésének az eredményeit és vonja be a döntésbe!
 • Ne a múltra és a problémákra fókuszáljon, hanem a célokra és a közös megoldásra.

3/ Mi van, ha a párom nem akar jönni?
Ez bizony – különböző okok miatt – meglehetősen gyakori forgatókönyv a párkapcsolati tanácsadásban. Azonban igazán sok múlik az Ön hozzáállásán. Erőltetés helyett mondja el a párjának, hogy miért tartja jónak, és miért kéri, hogy együtt elmenjenek párkapcsolati tanácsadásra!

Ha pedig Ő még mindig tétovázik vagy kerek perec elzárkózik, ne felejtse el, hogy a tanácsadást (terápiát vagy coachingot) önállóan is igénybe veheti. Ez a kapcsolatok többségében önmagában is kifejezetten előnyös lehet, sőt hosszabb távon nemegyszer még hatékonyabb is. Ahelyett, hogy várakoznánk a másikra, aki most nem akar változni, a tanácsadás segíthet elmélyíteni saját önismeretünket és hozzájárulni személyes fejlődésünkhöz.

A még tétovázó partnert pedig meggyőzhetik és motiválhatják ezek a pozitív változások, és később dönthet úgy, hogy ő is részt vesz ebben a folyamatban. Az Ön változása pedig mindenképpen változáshoz vezet a párkapcsolatban is.

Mindemellett a tanácsadó is segíthet abban, (pl. egy u.n. „biztonsági zóna” létrehozásával), hogy a pár részvételtől tartó tagja is biztonságban érezze magát, tudja, hogy figyelnek rá és meghallgatják, ill. úgy csatlakozzon, hogy ne kelljen félnie a hibáztatástól, bántástól, sérelmektől.

4/ Hol találok coachot, tanácsadót vagy terapeutát?

Számos mód van arra, hogy megfelelő professzionális segítséget találjon – ha még gondolkozik:

 • megkérdezheti azokat a családtagokat és barátokat, akikről tudja, hogy már vettek igénybe hasonló segítséget,
  és megkérdezheti a családorvost is,
 • kereshet valakit online, így lehetősége van arra, hogy elolvassa a szakemberek profiljait, blogjait, és benyomást szerezzen arról, hogy találkozik-e a gyakorlata, terápiás megközelítése azzal, amire szüksége van,
 • feliratkozhat hírlevelére, vagy részt vehet egy ingyenes vagy megfelelő árú és tematikájú előadáson vagy online képzésen,
 • mindezek mellett lelki / spirituális segítséget lehet keresni számos egyéb módon, amely megfelelőnek és komfortosnak tűnik.

5/ Honnan tudhatom, hogy a tanácsadó megfelel-e nekem (nekünk)?

Sokat segíthet egy kis előzetes felkészülés és kutakodás, de igazság szerint ez egy abszolút személyes szolgáltatás, így az első néhány alkalom után derül majd ki, hogy sikerült-e jól választani.

A legtöbb tanácsadót fel tudja hívni mobilon és érdeklődhet tőle. Érdemes lehet beszélni velük és megnézni, hogy valamilyen módon specializálódtak-e az Önt leginkább foglalkoztató kérdésre. De leginkább: bízzon a megérzéseiben!

Ha felhív egy vagy két tanácsadót, figyelje meg:

– úgy érzi-e, hogy jól értik egymást, szimpatikus-e a szakember hozzáállása, kommunikációs stílusa, ésszerűek-e a kérdései,
– érez-e személyes kapcsolatot önmaga és a szakember között,

– a tanácsadó emberileg, szakmailag hiteles-e,
– úgy látja-e, hogy ez a tanácsadó képes hasonló helyzetekkel vagy igényekkel rendelkezőknek segíteni,
– a házastársa / párja elfogadja-e ezt a szakembert,
– megbízhatónak és elfogulatlannak érzi-e a tanácsadót abban az értelemben, hogy elfogadja és megértheti mindkettőjüket, a nézeteiket és szükségleteiket a párkapcsolatban – anélkül, hogy egyiküket előtérbe helyezné,
– úgy érzi-e, hogy rá meri bízni a kapcsolatának gyengeségeit, saját kérdéseit, kétségeit, félelmeit stb.,

Ha ezekre a kérdésekre őszintén igennel válaszol, ez azt jelzi, hogy megtalálta a megfelelő szakembert, akivel együtt dolgozhat(nak) a párkapcsolat megjavításán. Természetesen örülünk, ha ezek mi leszünk!

6/ Meddig tart a tanácsadás?
Ebben a formában itt nem válaszolható meg a kérdés. Ez valójában 5 fontos tényező együttesétől: a pár 2 tagjától és a közöttük felmerült nehézségektől, a tanácsadótól és az általa alkalmazott módszerektől függ. Egyes pároknak már 3-5 alkalom is elég arra, hogy sínre tegyék a kapcsolatukat.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy addig érdemes igénybe venni a tanácsadást, amíg a pár tagjai nem biztosak abban, hogy valóban el tudják érni a kitűzött célokat, és hogy megszerezték a szükséges ismereteket valamint készségeket a kapcsolat „navigálásához”. Ami a lényeg, mindig Ön dönt, a tanácsadó csak javaslatot tesz.

Ami az időkereteket illeti, főszabályként hetente, 1-1,5 órás időtartamban vannak a konzultációk. Lemondani, ha nagyon muszáj persze lehet, de nem az utolsó pillanatban. A hosszabb kihagyás általában rontja a folyamat hatékonyságát.

7/ Ha mi nem tudjuk megoldani, akkor más hogyan tudná?

Téves feltevés, hogy a tanácsadó vagy a coach oldaná meg Ön vagy Önök helyett a párkapcsolati problémáikat. „Csupán” szakmai segítséget, támogatást, új szempontokat, ismereteket, eszközöket ad a nehézségek, konfliktusok tisztázásához és megoldáshoz. Hasonlóan, mint egy személyi edző, aki nem edz a sportoló helyett és nem is megy el helyette a versenyre sem.

Másrészt miért, honnan kellene mindent tudni, különösen egy olyan rendkívül összetett rendszerrel összefüggésben, mint a párkapcsolat, és annak szövevényei?! Tanultuk talán? Dehogy! Miért lenne szégyen, ha nem értenek minden részéhez. Vagy ha netán mégis, miért nem alkalmazták eddig ezeket az ismereteket? Amúgy pedig még az orvos is elmegy orvoshoz…

8/ Nekünk sajnos nincs időnk és/vagy messze lakunk

Tény, hogy most is van idő mindarra, ami a párkapcsolatot nehezíti, rongálja. Ehhez vagy sokkal inkább ehelyett mindössze heti másfél órát kell csak találni a javításra. (Egy hét ugye 168 órából áll…) Az sem akadály, ha nem tud(nak) személyesen jönni, hiszen a konzultációt bárhonnan, online (pl. Skype-on) is lefolytathatjuk. Ügyfeleink egy része külföldön lakik.

9/ De nem kerül-e túl sokba?

Az egész folyamat egy mozijegynél vagy drága vacsoránál tényleg többe kerül, egy jobb wellness hétvégével viszont már versenyképes. Ráadásul végig Önök döntenek a változást, az eredményeket, a haladást megtapasztalva, hogy folytatják-e. Ez így tökéletesen tervezhető, belátható, szemben egy romló párkapcsolat lehetséges kimeneteivel. Az árakról ide kattintva tájékozódhat.

10/ Honnan tudhatjuk, hogy a párkapcsolati tanácsadás valóban eredményesen működik-e számunkra?

Miután elkezdték a folyamatot és a közös munkát, győződjenek meg arról, hogy mindketten komfortosan érzik-e magukat a tanácsadóval! Legyenek ebben őszinték, még ha nehéz is! Mind a helynek, mind a szakembernek (a szakembereknek) biztonságot és szakszerűséget kell sugároznia.  Legyen biztos benne, hogy a tanácsadó teljesen jelen van, önökre koncentrál, és megfelelő visszajelzéseket nyújt.

Ha nem érzi(k) jónak a kapcsolatát (kapcsolatukat) a tanácsadóval, akkor jó ötlet lehet egy másik tanácsadó keresése. A hivatásos tanácsadónak tudatnia kell, ha úgy látja, hogy a tanácsadás nem segít a kitűzött cél elérésében, vagy akár, ha célszerűnek látja más lehetőségek (válás, szakítás) figyelembe vételét attól függően, hogy a pár tagjai megfelelően motiváltak-e a megbékélésre, az újrakezdésre, de épp így azt is, ha először egyéni tanácsadást (terápiát, coachingot) tart célszerűnek a munka során.

A tanácsadás akkor működik, ha a pár tagjai lehetőséget, „engedélyt” és valóban nagyszerűen alkalmazható eszközöket kapnak a közös „tér” létrehozására, átalakítására, az egymás közötti, az eddigitől elérő, alternatív kölcsönös viszony kialakításának módjaihoz, a kapcsolat egyes elemeinek módosításához, az „újracsatlakozáshoz”. Ehhez szükséges, hogy a szakember megfelelő, sikereket és pozitív élményeket nyújtó kommunikációs eszközöket ajánljon fel.

Ha egyikük vagy mindketten úgy érzik, hogy a tanácsadó valamelyiküket elnyomja, és/vagy kiemelten támogatja, vagyis nem pártatlan és a folyamat nem kiegyensúlyozott, akkor azonnal vesse (vessék) fel ezt a problémát, sőt váltsanak, ha szükséges!

A párkapcsolatok fejlődésének és javításának az üteme és az ez iránti motiváció elég gyakran nem azonos a kapcsolat mindkét résztvevőjénél. Ilyenkor a szakember, aki a pár mindkét tagját is segíthetné, nagyon eredményesen támogathatja az egyiket (egyénileg) is. A profi tanácsadó egyéni segítsége óriási támogatást jelenthet a személyes kapcsolataihoz, és elindítja az úton, hogy stabil, boldog, kielégítő kapcsolatot / házasságot alakítson ki.

11/ Mi történik a párkapcsolati tanácsadás során?

Bár minden tanácsadó (terapeuta és coach) és tanácsadás különbözik egymástól, természetesen vannak  hasonlóságok is. A megismerkedést és az alapvető elvárások, szabályok rögzítését követően, az első 1 – 2 ülésen (konzultáción) jellemzően a párkapcsolat megbeszélésére kerül sor, fókuszálva azokra a fontos területekre, helyzetekre, amelyeket a pár meg szeretne változtatni, javítani, és meghatározzák a közös és az egyéni célokat is.

Ha nem is minden esetben, a tanácsadók a célokhoz és a változtatásra szánt helyzetekhez illeszkedő feladatokat is adnak a párok számára, a következő ülés előtt történő munkavégzéshez.

A tanácsadás megfelelő és biztonságos keretet biztosít ahhoz, hogy önök jó hangulatban megbeszélhessenek olyan érzékeny és esetleg blokkolt, vagy nem megfelelően kezelt témákat, ill. az ezekkel kapcsolatos élményeket, viszonyulásokat, vágyakat, stb. mint a szex, a pénzkezelés, a gyerekvállalás, gyereknevelés, és a nagyobb változások az élethelyzetekben, célokban, érzelmekben vagy éppen a kapcsolatra vonatkozó elvárásokban.

A kommunikáció újratanulása, újraépítése mellett megtanulhatják és átélhetik, hogy miként lehet munkára fogni a hatékony, nyílt kommunikációt az együttműködés javítása, a konfliktusok megoldása és a célok elérése érdekében.

12/Természetesen még lehetnek további kérdései, kétségei. Ezek némelyikére itt a blogunkon is talál még bőségesen további válaszokat.

A legegyszerűbb azonban, ha felhív minket, megbeszél velünk egy időpontot, hogy közvetlenül kapjon részletes, személyes válaszokat és mindenekelőtt: segítséget. 

Mert a párterápia segít

– a kapcsolatban meghallani, megérteni saját magukat és egymást,

– összeszedni, hogy mi az elakadás, a rosszul működés, a konfliktus  lényege,

– jól működő megoldásokat keresni, választani, kipróbálni és végigvinni a bajok megszüntetésére, a közös célok kijelölésére, elérésére.

Hívjon minket a +36 30 188 8077es mobilszámon (dr. Rusznák Tamást), este 20:00-ig, szombaton is! 

Böngésszen tovább a témában honlapunkon! Ha még felmerült olyan kérdése, amelyről szívesen olvasna, írja meg nekünk!
Hogyha speciálisan szexuálterapeutát keresnek, a Psychocomfornál őt is megtaláják, például ezen a linken.