A merevedési zavar kezeléséről

A merevedési zavarra panaszkodók több mint fele évek óta küzd a problémával, mégsem fordul orvoshoz vagy szexuálterapeutához a felmérések szerint.

A merevedési zavar betegség?

A legtöbb szexuális probléma, mint a merevedési zavar is, igen gyakran nem „betegség”, nincs fizikális oka, a megszüntetése ezekben az esetekben nem igényel orvosi beavatkozást, gyógyszeres kezelést, „csak” a probléma megfelelő szintű és hozzáértő szexuálterápiás kezelését.

Mindebből persze az is kitűnik, hogy szomatikus betegségek (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, különböző gyulladások stb.) is állhatnak a merevedési zavar mögött. A szervi okok csaknem minden esetben pszichés problémát is okoznak. Vagyis a lélekkel ebben az esetben is foglalkozni kell.

 

Sokan nem tudják, hogy a merevedési zavar mennyire gyakori! 

Az erre vonatkozó hazai és a külföldi felmérésekből kiderül, hogy a 40 és 70 év közötti férfiaknak legalább a felénél előfordult már merevedési gond. Egy férfinak közel az életkorának megfelelő arányú százalékos esélye van arra, hogy merevedési zavara legyen (pl. 60 évesen 60% az esély, stb.). A korai magömlés után a második leggyakoribb probléma, amellyel a férfiak szexuálterapeutához fordulnak.

A merevedési zavar egyik oka: az orgazmuscentrikusság

A férfi orgazmusa, mivel elengedhetetlen a megtermékenyítéshez, evolúciós szempontból kifejezetten funkcionális jellegű. Ez azt jelenti, hogy nem alapvető fontosságú, hogy a nő elérkezik-e a csúcsra, hiszen az aktus a gyermeknemzés céljából jön létre. Ez a „funkcionalitás” az oka annak, hogy a férfiak jóval könnyebben és gyorsabban érik el az orgazmust és a magömlést, mint a nők az orgazmust. A legújabb kutatások szerint azonban ez a „kizárólagosság” már nagyon régen érvényét vesztette. Vagyis az emberi szexualitásnak már meglehetősen régóta célja az örömszerzés is.

A témával foglalkozó lélekgyógyászok, szexuálpszichológusok szerint a férfiak túlnyomó többsége a szexszel mindenképpen örömet akar szerezni. Nem csak magának, hanem partnerének is. Ugyanakkor a mai társadalmi minták miatt a nőket is egyre gyakrabban hatalmába kerítő teljesítmény- és orgazmus-centrikusság sok férfiban okoz feszültséget, önértékelési problémákat, nemegyszer merevedési zavart is előidézve.

A testi folyamatok szintjén látszólag minden férfinél ugyanaz történik, a medencefenéki és más izmok többszöri, rövid ideig tartó erőteljes, görcsszerű összehúzódása eredményeként az esetek túlnyomó többségében magömléssel végződik az orgazmus. A sperma robbanásszerű kilövellése, és az ezt kísérő gyönyör azonban a férfiak esetében sem lesz azonos erejű és minőségű. Átlagosan 10 orgazmus közül a férfiak 2-őt minősítenek különösen jónak, és ötöt közepesnek vagy annál gyengébbnek.

Ez is mutatja, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben a szex a férfiaknál is legalább annyira lelki, mint fizikai, fiziológiai kérdés, mint a nőknél. Ha nem így lenne, sokkal, de sokkal kevesebb férfi küzdene lelki okokból merevedési zavarokkal, impotenciával vagy korai magömléssel.

Mi történik a kezdődő merevedési zavar esetén?

Kezdődő merevedési zavar esetén a férfi a gyengülő merevedést fokozott koncentrációval próbálja fenntartani, illetve baljós gondolatok kezdhetik gyötörni, miáltal ördögi körbe kerülhet, vagyis minél jobban igyekszik kontrollálni a péniszt, annál kevésbé sikerül.

A probléma az esetek egy részében korai magömléssel kezdődik. A megélt kudarcélmény hatására a korai magömléshez kezdődő merevedési zavar is társulhat.

Sok nő hajlamos rá, hogy saját hibájának tulajdonítsa az ilyen problémákat. Azt gondolja – tévesen – hogy partnere már nem szereti, nem kívánja, vagy nem elég szexis. Mások arra következtetnek ilyenkor, hogy partnerük biztos megcsalja őket. Ha a nő ezeknek a gondolatoknak hangot is ad, többnyire tovább ront a férfi helyzetén. Ugyanis, megint csak azt hangsúlyozhatjuk, hogy mint a férfiak legtöbb szexuális problémája, az erekciós zavar is nagyon gyakran – részben vagy egészben – lelki okokra vezethető vissza.

Ezeken kívül mind a férfiak mind a nők vallhatnak olyan egyéb társadalmilag elterjedt, ám hibás nézeteket, amelyek erekciós problémákhoz vezethetnek, és fenntarthatják azokat. Ilyen szexualitassal kapcsolatos mítosz lehet például, hogy „egy férfinak mindig készen kell állnia az aktusra”.

 

Mit mondanak a statisztikák?

Magyarországon egy néhány éve elvégezett 500 fős, online felmérés adatai szerint a férfiak 75 százaléka válaszolta, hogy többször előfordult a szexuális életében probléma. A merevedési zavart és a korai magömlést jelölték meg, mint a legjellemzőbb gondot.

Ugyanakkor egy másik, 27 országra kiterjedő elvégzett részletes felmérés szerint a megkérdezettek több mint a fele nem teljesen elégedett a nemi életével. Cseppet sem ritka tehát a szexuális élettel való elégedetlenség. A felmérésben résztvevők nagy többsége úgy tartja, hogy a megfelelő merevedés elengedhetetlen a jó szexhez. Azonban a férfiak 65 %-a, a nők 63 %-a válaszolt úgy, hogy nem teljesen elégedett a szex közbeni merevedéssel.

A merevedési zavar kezelése

A felmérések és a tapasztalatok alapján az is jellemző, hogy a szexuális panaszok esetén az orvosok betegként kezelik a hozzájuk fordulót. Így leginkább a lehetséges kiváltó okok között a testi betegségekre ill. a tünetekre fókuszálnak, azokat igyekeznek – többnyire gyógyszerek alkalmazásával – gyógyítani. Eközben lényegesen kevesebb figyelem jut a tünetek mögötti nagyon gyakori lelki / pszichoszomatikus okok megszüntetésére, kezelésére.

Nem ritka az sem, hogy semmi más, csak ismerethiány, netán tévképzetek okoznak szexuális zavarokat. Ilyen esetekben semmiképpen nem érdemes drága gyógyszerekre bízni magunkat, nem elfelejtve a mellékhatásokat sem.

A merevedési zavar kezelése a Psychocomfortnál.

A Psychocomfornál a szexualitással kapcsolatos problémákat átfogóan, a szexualitás egészét átlátva, a partnert, a párkapcsolatot is figyelembe véve kezeljük. Mindezekkel együtt a terápiába természetesen egyedül is eljöhet.

A merevedési zavar lelki terápiája során figyelembe vesszük, hogy egyes testi (szomatikus) betegségek épp úgy vezetnek szexuális problémákhoz, mint a tartós, negatív stressz, a feszültség, nagyfokú fáradtság, kimerültség, kiégettség, és az életvitel- életmódbeli problémák (egészségtelen táplálkozás, kevés, nem kielégítő alvás, elégtelen rekreáció, stb.).

A terápia során szem előtt tartjuk, hogy  szexuális problémákat – is – okozó szomatikus betegségek hátterében is igen sokszor lelki okok, illetőleg különböző, nem megfelelően kezelt élethelyzetek állnak. Sőt, sokszor maga a nem kielégítő szexuális élet is okozója a további szexuális problémáknak.

Ne nyugodjon bele!   Tovább a merevedési zavar kezelésének részleteihez.

 

A merevedési zavar megelőzése

Ha semmilyen problémája sincs a merevedéssel, tegyen róla, hogy ne is legyen! Az egészséges mozgás, étkezés és a stresszkezelés fontossága mindenki számára ismert.

Ezeken túlmenően „férfierő megtartó” tréninggel és a helyes szexuális szokások kialakításában tudok segíteni. Így az életkor előrehaladtával az intim izmok edzésében lesznek, míg a prosztata egészsége is fennmarad. Valamint,  ami a legfontosabb: a szexuális ingerekre való válaszkészség hosszú időn keresztül kielégítő örömöket ígér.

 

+36 20 438 4667  (dr. Dóczi Rita, szexuálterapeuta – kérjen információt, és időpontot!)

A többi szexuális zavart egy kisszótárban foglaltuk össze.