Korai mag, korai még… Korai magömlés?!

Mihez képest…? Ha a férfi azelőtt jut el a csúcsra, hogy a nő elérné az orgazmust, többnyire már sokan korai magömlésről beszélnek. Ilyenkor a magömlés (ejakuláció) illetőleg a férfi orgazmusa túl korán következik be ahhoz, hogy a partner szexuális kielégülése bekövetkezhessék. Magyarul tehát arról van szó, hogy a bekövetkezett orgazmus utáni elernyedés miatt a férfi nem tudja a szeretkezést folytatni, és emiatt(?!) a nő – nem jut el a csúcsra.

Csakhogy, a nők alig egynegyede képes – és ők sem minden alkalommal – hüvelyi ingerlés hatására eljutni az orgazmushoz! A “korai magömlés” tehát egy tökéletesen alaptalan elvárás eredményeképpen felállított téves diagnózis is lehet. Diagnózis, abból a rendkívül káros fajtából, amely betegség- és problématudatot kelt tömegméretekben ott, ahol semmi keresnivalója sem lenne. Iskolapéldája a megbízható szexuális ismeretek hiányából, és a tömeges illúziókból fakadó káros vélekedéseknek. Mégis, mint látni fogjuk, az ejakuláció késleltetése nagyban javítja a szex minőségét. Nem véletlen, hogy a korai magömlés kezelése a szexuálterapeuták elsődleges feladatai közé tartozik.

Mikor beszélhetünk korai magömlésről?

Korai megömlésről igazán (orvosi értelemben) csak akkor beszélhetünk, ha a hímvessző még a behatolás előtt, közben, vagy közvetlenül a behatolás után „elsül”.

Így, ha az ejakuláció egy-két perccel a behatolás után történik meg, az már nem korai magömlés, hanem egy viszonylag gyors orgazmus. Ha a partnernek lenne orgazmusa, a néhány perc alatt bekövetkező magömlés sem jelentene problémát a kapcsolatban. Ugyanakkor a bármilyen hosszú idő után bekövetkező ejakuláció is lehet az adott partnerhez képest korai, ha az ő orgazmusa később következik be. Márpedig, többnyire később következik be…

Ezért azután nagyon sok nő – a békesség érdekében, meg azért, hogy hamarabb szabaduljon – inkább színlel. A férfiak pedig ilyenkor megelégedetten mélyednek álomba, mert megtették, amit kellett… A nők alig egy harmada mondja azt, hogy még soha sem színlelt orgazmust. Ha pedig már a férfi elaludt, a nő végre tehet valamit magáért…

Tehát az, hogy mi a “korai”, meglehetősen viszonylagos. Különösen, mivel az adott partner kielégülése számos tényezőtől függ, (így az ő orgazmuskészségétől, az előjáték teljességétől és a nyugodt körülmények biztosításától, stb.). Leginkább azonban attól, hogy a nő képes-e egyáltalán orgazmushoz jutni a hüvelyi ingerlés hatására. Tulajdonképpen a nők szempontjából állíthatjuk igazán, hogy a korai magömlés létezik, mert sok férfi „megy el” hamar. Még akkor is túl sok, ha az előzőekben írtakat mind figyelembe vesszük.

“Az észak-amerikai, európai férfiaknál ez a legelterjedtebb szexuális zavar, megalapozottnak tartott becslések szerint minden harmadik férfi küzd ezzel a problémával.”

A korai magömlés stresszforrás

A korai magömlés – a mostani “szeretkezés-centrikus” felfogásban – jelentős stresszforrás. Hosszú távon súlyos gondokat okozhat a párkapcsolatban, a házaséletben. Az esetek nem kis hányadában nem is a férfi problémájáról van szó, hanem vele vagy nélküle a nő, illetőleg a párkapcsolat problémájáról.

Mit mondanak a számok?

Szem előtt tartva, hogy a szex az élet egyik olyan kényes területe, ahol a legnagyobb óvatossággal kell bánni bármely statisztikával, a tájékozódás érdekében azért álljon itt néhány szám. Az orvosok akkor beszélnek korai magömlésről, ha a férfi (az “első körben”) egy perc, vagy még annál is rövidebb idő alatt éri el az orgazmust. Az átlag egyébként 3-7 percig szeretkezik, mielőtt orgazmusa lenne.

Ez az idő pedig igen gyakran kevés (vagy éppen a szeretkezés kevés) ahhoz, hogy a nő is eljusson a csúcsig. De a szeretkezés jó esetben nem a behatolással kezdődik. Az azt megelőző előjáték, petting pedig már akár önmagában, akár a közösüléssel együtt orgazmushoz juttathatja a nőt is.

Evolúciós szempontból egyébként az a férfi, aki hamar jut el a csúcsra, talán nagyobb valószínűséggel képes a nőt megtermékenyíteni. Így a gyors orgazmus akár örökletes is lehetne. De ezt nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy több közvetlen és közvetett ok is korai magömlés kialakulásához vezethet.

A korai magömlés legsúlyosabb formája

Legsúlyosabb formája a „magömlés a kapu előtt”, amikor már a hüvelybe történő behatolás előtt bekövetkezik a magömlés. A magömlés, amely általában a makk mechanikus ingerlésének hatására következik be, akár merevedés hiányában vagy részleges merevedés esetén is bekövetkezhet, felfokozott ingerületi állapot hatására.

Eredendően meglévő és utólag kialakult korai magömlés

Azt a korai magömlést, amikor az ejakuláció a behatolást követően néhány másodpercen de legfeljebb egy-két percen belül bekövetkezik, további két csoportba oszthatjuk az alapján, hogy eredendően meglévő, vagy utólag kialakult.

“Az utólag kialakult korai magömlés sokszor a kezdődő merevedési zavarhoz társul.”

Kezdődő merevedési zavar esetén a férfi a gyengülő merevedést fokozott koncentrációval próbálja fenntartani, illetve baljós gondolatok kezdhetik gyötörni, miáltal ördögi körbe kerülhet. Vagyis minél jobban igyekszik kontrollálni a péniszt, annál kevésbé sikerül. A merevedési zavarról ide kattintva további részleteket olvashat.

Sok nő hajlamos rá, hogy saját hibájának tulajdonítsa az ilyen zavarokat.

Azt gondolja – tévesen – hogy partnere már nem szereti, nem kívánja, vagy nem elég szexis. Mások arra következtetnek ilyenkor, hogy partnerük biztos megcsalja őket. Ha a nő ezeknek a gondolatoknak hangot is ad, többnyire tovább ront a férfi helyzetén. Ugyanis, mint a férfiak legtöbb szexuális problémája, a korai magömlés is nagyon gyakran – részben vagy egészben – lelki okokra vezethető vissza.

De nézzük részletesebben a korai magömlés okait!

A szexológusok sokáig úgy gondolták, hogy a korai magömlés oka a férfiak fiatalkori, titokban, és pont ezért gyorsan zajló önkielégítésével kapcsolatos tapasztalatok, vagyis a beidegződés, hogy minél gyorsabban kell elmenni. De kiderült, hogy ez nem mindig igaz. Ugyanakkor korai elélvezést a neveltetés, a lelki sérülések, a tudattalan elfojtások és hárítások mellett sok minden kiválthat még. Előidéző lehet fiatal korban a gyakorlatlanság, túlzott izgalom, vagy később a beidegződés zavara.

“De a férfi korai magömléshez vezető kudarcainak, gátlásosságának egyáltalán nem csak szexuális okai lehetnek.”

Családi, munkahelyi problémák, kimerültség, kiégés, céltalanság, önmagával vagy a partnerrel szembeni túlzott elvárások, elégedetlenség, stressz (idegesség, szorongás, fáradtság), depresszió, passzív-agresszív viselkedés, pszichózis éppúgy okozhatja. Ugyancsak előidézheti a párkapcsolat zavara, a szexuális összhang hiánya, a vágy csökkenése mind közrehathatnak. A ritka, hosszabb időközönként sorra kerülő partner-kapcsolatban is gyakran bekövetkezhet korai magömlés. Még az is előidézheti, ha a férfi – nagy igyekezetében, hogy partnerének kedvében járjon – saját kívánságait, elképzeléseit figyelmen kívül hagyja.

Nem ritka az sem, hogy a férfinél csak bizonyos nővel kapcsolatban jelentkezik ez a probléma. Végül korai magömléshez vezethetnek azután egyes betegségek, (pl. prosztata, vagy ondóhólyag-gyulladás), erőnléti-, idegrendszeri problémák, vagy a zavaró körülmények miatti folyamatos elsietés, netán a férfiasságtudat és -érzet leépülése, akár az előzőek miatt.

Azok számára, akik a férfit nagyon egyszerűnek tartják, meglepő lehet mindez. Ugye, kiderül, hogy a férfi szexuális teljesítményét épp annyi minden, sőt jórészt ugyanazok a tényezők befolyásolják, mint a nők esetében!

“Csak a férfi esetében többnyire nem az orgazmus elmaradása, hanem elsietése az eredmény.”

Pedig, ha valamivel, hát ezzel nem érdemes sietni. Nem mondom, néha egy-egy gyors menet pezsdítőleg hathat, de azért tudtak valamit a régiek, akik szeretkezés minden pillanatának kölcsönös élvezetre tanítottak.

Valóban, miért is kellene magunkat és partnerünket megrövidítve lerövidíteni a szerelmeskedés idejét? Nem hosszabbítani kellene inkább? Ráadásul, ha sikerül vissza- illetve megszerezni az ellenőrzést, ha többé-kevésbé irányítani tudjuk, hogy mikor élvezzünk el, nyomban megugrik az érdeklődésünk is a szex iránt.

“Érdemes tehát foglalkozni a megoldással.”

Mit lehet tenni a korai magömlés ellen?

1) Megelőzés

Mint minden testi-, lelki problémát, úgy a korai magömlést is a legjobb megelőzni, ha ez lehetséges. Valójában minden alkalmas lehet a megelőzésre, ami a szexuális élet boldogságát növelheti, illetőleg a lehetséges kiváltó okokat megszünteti. Mindenekelőtt javítani kell testi-lelki kondíciónkat, megadva testnek- és léleknek, ami után áhítoznak. Jól és egészségesen kell enni, inni, és elegendő időt kell pihentető kikapcsolódásra, alvásra fordítani. Csökkenteni kell a stresszt úgy, hogy ehhez nem használunk élvezeti szereket. Sportolni, relaxálni kell…

2) A kiváltó okok megszűnése

Ha a korai magömlés „szerzett”, van esély rá, hogy az okok rendeződése után (pl. ha a korábban rendszertelen, ritka nemi élet rendszeressé válik), idővel – külső segítség nélkül is – helyreáll a kielégítő szexuális élet.

“Ám évekig nem érdemes várni erre, mert a rendeződés valószínűsége egyre csökken.”

Ha mindig korai volt a magömlés, és ez a sokadik aktus után is, hosszú ideje fennáll, akkor szintén nem várható, hogy a probléma magától megoldódik.

3) Elszorítás és “másra gondolok”

Sok könyvben szerepel, és egyes szexológusok is javasolják, mint “klasszikus módszert” az úgynevezett „elszorítást”. Vagyis, kb. 5 másodperccel az orgazmusa előtt a férfi a nő hüvelyéből húzza ki a péniszét, és a makk végét a 2-2 hüvelyk- és mutatóujjával nyomja meg, miáltal az izgalom alábbhagy. Kérdés, ha ilyen egyszerű, miért szenved annyi férfi és pár ettől a problémától? Azért, mert ez a módszer önmagában nem eredményes!

Az elszorítás legfeljebb annak a játéka lehet, aki nem szenved a korai magömléstől, de neki meg minek.

Akinek tényleg korai magömlése van, általában nem tudja, hogy mikor lesz magömlése, illetőleg amikor már érzi, akkor nem tudja megállítani. Vagyis nagyon kis százalékban adódik olyan helyzet, amikor ez a módszer önmagában elegendő. A túl gyors ejakuláció miatt továbbá sokan próbálkoznak a “valami másra gondolok” technikával. Ez általában csak tovább ront a helyzeten.

“A magömlés szabályozásának megtanulására az önkielégítést is fel lehet használni.”

4)  A korai magömlés kezelése szexuálterápiás módszerekkel

Valóban, az egyik legfontosabb módszer, hogy maszturbáció közben megtanulható, melyik az a pont, ahol még vissza lehet tartani az ejakulációt. Alkalmazni lehet továbbá párok számára kidolgozott programokat, amelyek segítek az aktust stresszmentesíteni, ugyanakkor az érzékelésre koncentrálni. A terápia erősen célirányos: a probléma minden esetben több tényező szerencsétlen összjátéka miatt állandósul. Ezekre a tényezőkre fókuszálunk a terápia során, mindig személyre szabottan.

“Ha a férfi valóban önmagára figyel, – ebben segítheti, erre felkészítheti egy jó szexuálterapeuta – megérzi, kitapasztalja, hogy mikor, mivel tudja idejében megállítani magát.” 

Gyakorlat teszi a mestert!  Idővel már nem kell a „trükkökre” figyelni. Segíthet még a megfelelő pozitúra kiválasztása, a légzésszabályozás, valamint jó hír az is, hogy a második, többedik „menet” szinte mindig tovább tart.

A korai magömlés kezeléséről még.

 

Korai magömlés esetén kérjen szakszerű segítséget: +36 20 438 4667  (dr. Dóczi Rita)

A többi szexuális problémát egy kisszótárban foglaltuk össze.