Micimackósan vagy asszertíven?

Segítség! Segítség! – suttogta Micimackó

OK, Micimackó ebben is etalon. De Te miért nem szoktál segítséget kérni?! Ha kérsz, miért úgy, hogy véletlenül sem lehessen meghallani? Miért szégyelled? Bizony hasznodra válik, ha megtanulod, milyen a hatékony asszertív kérés!

Okkal, ok nélkül, Európának ezen a táján nem szeretünk segítséget kérni. Nem is szoktunk. Elvárni azért elvárjuk, ahogy a csodákat is, és rettenetesen dühösek vagyunk a másikra, a többiekre, hogy nem veszik észre magukat. Pedig tudhatnák, hogy mi a dolguk. Többek között az, hogy találják ki: mikor van szükségünk rájuk, és segítsenek. Ahogyan azt kell.

Jelenleg erős össztársadalmi igényünk van tehát a profi gondolatolvasókra. Lehetőleg olyanokra, akik minden vágyunkat kitalálják és teljesítik, azokat is, amelyeket még magunknak sem fogalmaztuk meg. Persze: „ha már lúd, legyen kövér”…! A gond csak az, hogy Micimackónak van egy Róbert Gidája, no meg ott van körülötte a „Micimackó Fan Club”, Fülessel, Malackával, Tigrissel és a többiekkel. De mi legyen velünk? Mi legyen Veled?

A modern lélektannak a tapasztalatokra, az emberi működés megfigyelésére is alapozó kutatásai szerint a bizalom, a pozitív várakozás, és a kérés rendkívüli módon megnöveli a különböző élethelyzetek pozitív kimenetének a valószínűségét. Az emberek döntő többsége sokkal jobban szeret segíteni – ha megkérik erre – mint azt gondolnánk.

Pedig nem új felfedezés ez, már évezredek óta tudja az emberiség. A Biblia Krisztus példázatai között írja, hogy: „Kérjetek és adatik nektek, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek” /Máté evangéliuma/. Ennek az Istenhez vezető szép gondolatnak a mai, profán változata ezoterikus „bevonzásról” beszél. Persze, csak úgy vagyunk ezzel a vers szerint is, hogy: „Nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, hogy nem kérem.” /Nagy László: Adjon az Isten/.

Mégis: érdemes kérni. Segítséget kérni a másik embertől. A párunktól, a szülőnktől, a gyermekünktől, a barátunktól, vagy egy szakembertől.  Pontosan, világosan kimondva, hogy mihez és miért kérünk segítséget. Kérni úgy, hogy az igazi kérés legyen, amelyet lehet teljesíteni, meg amelyet el is lehet utasítani. Mert ettől lesz kérés, sőt asszertív kérés a javából! Nem szégyenlősen suttogó, nem követelőzve kiabáló, nem parancsoló, nem dühösen számon kérő. „Csak” egy kérés, „itt és most”.

A Psychocomfortnál leggyakrabban ezekben a témákban kérnek tanácsadást vagy coachingot.

Ha kérdésed van, hívd a +36 30 188 8077-es mobilszámot! (dr. Rusznák Tamás)