Bemutatunk néhány igencsak meglepő szexualitással kapcsolatos hiedelmet és gyakorlatot a világ minden tájáról. Nektek melyik a legabszurdabb?


A kolumbiai kagaba indiánok hiedelme szerint, ha az ondó földre cseppen, az betegséget hoz, vagy akár az egész világot elpusztíthatja. Ezért különféle köveket alkalmaznak ennek megakadályozására, és nagyon óvatosak.


A Fizdzsi-szigeteken az álló pozitúrát csak kizárólag házasságon kívüli szexuális együttlét során alkalmazzák. 🙂


Polinéziában még nemrégiben is, ha idegen nő és férfi bételdiót és bételborsot  cseréltek egymással, az szexuális aktusnak számított. (Akik bételdiót fogyasztanak, a mag egy darabjára meszet szórnak, majd becsomagolják bételborslevélbe. A mész fokozza a serkentő hatású alkaloidok felszabadulását.)


Házunk táján is találunk érdekességeket: Kalotaszegen például az a hiedelem terjedt el, hogy ha egy nő saját menstruációs vérével egy halott férfi péniszét bekeni, akkor meddővé válik. A fogamzásgátlás forradalma előtt minden ilyen és ehhez hasonló lehetőség nagy érdeklődést váltott ki, még ha abszurd is volt.


A sokácok (horvát népcsoport, főleg Mohács környékén) hiedelme volt, hogy ha a férfi csizmában szeretkezik, az aktusból fia születik. Székelyudvarhelyen a sapka viselése töltötte be ugyanezt a szerepet.
Ha már itt tartunk, a borfogyasztók többsége szerint a juhfark a nászéjszakák bora. Ennek története a 18. századba nyúlik vissza, a Habsburg ház és a korabeli főúri házak nélkülözhetetlen italai voltak a somlói borok. Sőt, a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran somlói bort fogyasztottak, ezzel kívánták garantálni a fiú utód nemzését és férfiasságuk megőrzését.


Bekukkantva egy másik kultúrába azt látjuk, hogy a viktoriánusok szerint a túl sok szex vaksághoz és elmebajhoz vezet. Fogazott péniszgyűrűt javasoltak a szexualitás megfékezésére, továbbá a csokoládétól(!) és osztrigától(!) való tartózkodást. A British Medical Journal, amely ugye egy szigorúan tudományos szaklap, még 1866-ban is arról ír, hogy a maszturbálás áll a hisztéria, az epilepszia és más betegségek hátterében, sőt akár halált is okozhat.


Míg a tudományos világ sokat változott, a különféle vallási előírások megingathatatlanok maradtak. A Talmud szerint a férfi csak szerdán, csütörtökön és pénteken egyesülhet a feleségével, nehogy a szülés szombatra essen! Az iszlám elrendeli, hogy szeretkezés után a párnak mosakodnia kell, mielőtt elhagynák a házat, ugyanis a zsidó hithez hasonlóan azt hirdeti, hogy tisztátalan az ondóval (és menstruációs vérrel) történő érintkezés.

 

Szexuális hiedelmek

 

Talán ma már senki sem követi azt az erdélyi szászoknál felbukkant szokást, hogy meddőség ellen róka szárított genitáliáját fogyassza szamártejben elkeverve. Valamint frissen szült nő méhlepényét sem teszi senki a fürdővizébe, ahogyan a bács megyei szerbek javasolták…

Ennek ellenére, nem árt az óvatosság! Számos olyan káros ötlet kering a neten a szexszel kapcsolatosan, ami a felsoroltaknál jóval hihetőbben hangzik, mégsem vezet eredményre, sőt káros is:  Vegyük például azt a manapság népszerű javaslatot, hogy a korai magömlés elmulasztható, ha a férfi szörnyűségekre gondol szex közben. Ez hosszú távon még senkinek sem jött be, viszont nehezen korrigálható, nemkívánatos berögzüléshez vezethet.

Manapság különösen kell arra figyelni, hogy a hihetőnek hangzó információk forrását is kritikával kezeljük, és szakszerű segítséget kérjünk.

dr. Dóczi Rita
szexuálterapeuta
+3620 438 4667

A szexuálterápiáról bővebben itt olvashat.

Forrás: Bányai-Varga: Affektív pszichológia (Medicina, 2012)