Mi az a szexuálterápia?

A szexuálterápia (röviden: szexterápia) olyan kognitív terápiás módszer, amelyet szexuális problémákkal és aggodalmakkal küzdő személyek vagy párok esetében alkalmazunk. Azon a meggyőződésen alapul, hogy a szexualitás az élet pozitív része lehet, hogy a párkapcsolatok előnyösek és az érzelmi valamint a fizikai intimitás kívánatos cél.

A szexuálterápia olyan támogató légkört biztosít, amelyben az egyének vagy a párok beszélhetnek a szexuális- és kapcsolati problémáikról egy olyan szakemberrel, aki jól ismeri a magánéletnek ezt a területét.

Miért szükséges a szexuálterápia?

Az önbecsülés és a kielégító szexualitás gyakran szorosan összefügg. „Amikor nem érzem jól magam a szexualitásomban, hogyan érezzem magam jól önmagammal?” Ennek persze a fordítottja is gyakran igaz. Mindemellett a rengeteg információ ellenére a szexualitásról még mindig nehéz valóban megbízható információkat találni.

Sokan érzik úgy, hogy nem elég tájékozottak a szexuális viselkedéssel és az élvezettel kapcsolatban. Pedig a testünk ismerete és a szexualitásunkkal kapcsolatos gazdag és sokféle pozitív érzelmek megélése igencsak hozzájárulhat a testi-lelki jóllét érzéséhez.

A szexuális intimitás fontos a legtöbb pár számára, mivel erősítheti a partnerek közelségét és egymásról való gondoskodását. Ez különösen fontos a mai társadalomban, ahol sok stressz éri a párokat.

A kapcsolat szexuális aspektusával való elégedetlenség és a kölcsönös intimitás elvesztése olyan érzelmekhez vezethet, amelyek a teljes kapcsolatot veszélyeztetik. A tapasztalatok szerint pedig a kapcsolatok akár a meg nem oldott szexuális nehézségek miatt is véget érhetnek.

Ki veszi igénybe a szexuálterápiát?

A képzett szexterapeuták az emberek különböző szexuális nehézségeivel, aggodalmaival foglalkoznak, amelyek számos személyes vagy társadalmi eredetű tényező következményei lehetnek. Így pl. különböző betegségek vagy műtétek, fizikális nehézségek, sérülések, vagy lelki-, szexuális traumák, mint pl. túlzott stressz, vérfertőzés vagy szexuális bántalmazás, támadás, stb.

Az aggodalmak vonatkozhatnak a szexuális vágyra, a fájdalmas közösülésre, az orgazmus hiányára, az erekciós problémákra vagy az ejakuláció időzítésére. A szexterapeuták egyebek mellett segítenek növelni az ügyfelek szexuális potenciálját, lehetővé téve számukra a szexuális viselkedés, önkifejezés gazdagítását, kreativitását, spontaneitását.

Emellett a szexterapeuták olyan párokkal is dolgoznak, akik szeretnének zavartalalanabbul és őszintébben beszélni a szexuális élet és az intimitás kérdéseiről. A szexuális problémák szorosan kapcsolódhatnak más olyan kapcsolati problémákhoz, amelyek zavart idéznek elő a szoros kötődésben, az intimitásban és az egymás iránti szexuális vágyban.

A szexterapeuta szintén segítséget nyújt azoknak az embereknek is, akik meg akarnak szabadulni a túlzott gátlásaiktól, vagy a szexuális identitással- irányultággal vannak problémáik.

Mit várhatok a szexterápiában?

Önnek joga van arra, hogy elvárja, hogy a szexuálterapeuta:

  • jól képzett és gyakorlott legyen
  • nyugodtan, természetesen és érthetően beszéljen a szexualitásról és a kapcsolatokról
  • legyen érzékeny (empatikus)
  • ne ítélkezzen, ne legyenek előítéletei
  • tartsa tiszteletben az érzéseit, értékeit és a magánéletét

A terapeuta az első alkalommal un. anamnézist vesz fel: elkezdi megismerni az aggodalmait, és számos közvetlen kérdést tesz fel személyes történetéről, szexuális érzéseiről és viselkedéséről. Ez segít abban, hogy Ön és a terapeuta egyértelműen megértse a problémáit.

Ha nem érzi magát készen arra, hogy beszéljen valamiről, ezt természetesen mondhatja, és a terapeuta tiszteletben tartja ezt a kivánságát.

Az orvosi vizsgálat esetleg az anamnézis részét képezheti. Ha igen, ezt csak orvos végezheti. Önnek teljes körű tájékoztatást kell erről kapnia és meg kell ismernie a vizsgálat okát.

Az alkamazott szexuálterápiás tervek, módszerek egyrészt a különböző terapeuták esetén eltérőek lehetnek, másrészt természetesen a problémától függnek.

Amellett, hogy Önt támogatja, a terapeuta fontos, esetenként “nehéz” vagy kényes kérdéseket vethet fel vagy ilyenekkel szembesítheti, de ennek során is az érzelmeit és értékeit mindenképpen tiszteletben tartja. Lehetőség nyílhat a szexuál-terápiában való használatra tervezett könyvek olvasására is.

Az egyes konzultációk között felkérhetik Önt, vagy Önt és a partnerét, hogy végezzenek el olyan otthoni gyakorlatokat, amelyek segítsenek mind a szexualitással kapcsolatos kommunikációban, mind a szex javításában. Ezeknek a gyakorlatoknak a formáját általában a terapeuta ismerteti, megbeszéli, és megbizonyosodik arról, hogy Ön egyetért-e azzal. Ha valamit nem ért, mindig kérdezzen, és beszéljen a terapeutájával arról, amit nem akar.

A szexuálterápia során nem kell olyan kérésekre számítania, hogy:

  • vegye le a ruháit, kivéve, ha az orvos orvosi vizsgálatra van szüksége, és ennek során Ön beleegyezett és megérti a vizsgálat okát
  • a terapeuta előtt bármilyen szexuális tevékenységet folytasson, akár egyedül, akár a partnerével
  • a terapeutájával bármilyen szexuális kapcsolatot létesítsen vagy tevékenységet folytasson

Milyen képzéssel és/vagy tanúsítással rendelkeznek a szexterapeuták?

Azok, akik szexuál-terapeutákká válnak, általában tanusított szakképzettséggel rendelkeznek legalább egy olyan területen, mint a párkapcsolati- és a családterápia, az orvostudomány, a pszichológia, a lelkipásztori tanácsadás vagy a szociális munka, valamint tovább szakosodnak a szexuál-terápiára.

/Forrás: Bestco (A szexuálterápia és tanácsadás felügyeletének igazgatótanácsa, Ontario)