A színlelt orgazmus

Hányan színlelnek orgazmust?

„Istenem… ó, igen, igen, igen, igen! Te vagy a legjobb…” Néhány sikoly, sóhaj, lihegés, megfeszülő test, mindez bizony nem ritkán csupán egy kis magánszínházi előadás. A különböző nemzetközi felmérések szerint a nők 18-68(!) %-a időnként színleli az orgazmust, míg a férfiaknál max. 25% ez az arányszám. 

Országonként és felmérésenként is meglehetősen eltérőek a számok. Természetesen a válaszadók is nagyon sokfélék, adott országon belül is igen eltérő számok jönnek ki pl. az életkor, a családi háttér, a képzettség, vagy akár a szexuális párkapcsolat jellege szerint.

De mindenesetre, ha a nagy átlagot nézzük, sokan vannak a színlelők, Az egyik nemzetközi felmérés szerint a magyar nők 29%-a tetteti a gyönyört időnként, hasonlón a horvátokhoz és az olaszokhoz. A közvetlen környezetünkben osztrákok színlelnek legtöbbször, 38 % vallotta ezt be, a cseheknél 27%, a szlovákoknál 23% és a lengyeleknél 21 százalék a macedónoknál és a szerb-montenegróiaknál 18% az esetenként orgazmust tettetők aránya. Egy német – a TNS Emnid intézet által készített – felmérés szerint a német nők 80%-a, a férfiak 59 %-a „hazudott” már orgazmust.

Egy brit vizsgálat adatai azt mutatják, hogy ott a nők közel fele szokta megjátszani az orgazmust, ugyanakkor pl. egy amerikai orvosi egyetemen végzett felmérés szerint a nők 49 %-a alkalmanként, 18 százaléka szinte mindig színleli az orgazmust. Csak 32 %-uk állította, hogy sohasem játssza meg a gyönyört. Végül pedig egy 2004-es európai felmérésen 10 nőből 8-9 válaszolta, hogy jó néhány esetben színlelt már orgazmust.) Ami ennél is elgondolkodtatóbb, az az, hogy a színlelők aránya emelkedik.

Miért színlelünk orgazmust?

Miért hagyjuk, hogy a partnerünk azt gondolja, jó volt nekünk? Miért csapjuk be őt is, magunkat is? Miért játsszunk szupernőt, szuperférfit, „boldog szeretőt”? Miért söpörjük a szőnyeg alá a problémákat? Melyek a legfőbb okok, indítékok? Összességében a megalapozott szexuális- és érzelmi ismeretek valamint a jó kommunikáció hiánya, továbbá a rövid távú nyereségre törekvés vezet a színleléshez. De lássuk közelebbről és nemenként!

A nők:

A nők többsége azért színlel orgazmust, mert hiedelme vagy szándéka a felsoroltak valamelyike:

 • szereteti a férfit (és hogy – örömét, magabiztosságát, férfiasság-, ill. boldogságérzetét növelje – a férfi kedvére tegyen, vagy ne vegye el a kedvét, igyekszik elhitetni vele, hogy „jó volt”),
 • fél, hogy különben elveszítheti a partnerét, illetőleg annak szeretetét,
  i) alappal, vagy alaptalanul azt hiszi, partnere elvárja, hogy mindig “elmenjen”,
  ii) azt gondolja, hogy meg kell felelnie a férfi elvárásainak,
  iii) ide értve annak látványos megerősítését, hogy a férfi mennyire jó az ágyban, illetőleg, hogy ő milyen „jó nő”,
 • nem akarja megbántani, az önérzetében megsérteni, „cserbenhagyni” a férfit, nem akar elégedetlenséget, kisebbrendűséget kiváltani,
 • mivel tisztában van azzal, hogy addig nincs vége a szerelmeskedésnek, míg az orgazmus jelét nem adja, színlel, hogy mielőbb túl legyen a „dolgon”.
 • nincs kedve a szexhez, de nem akarja ismételten visszautasítani a férfit (akár lehet, hogy sosem volt jó – csak nem meri bevallani),
 • nem tudja milyen érzés az orgazmus, hogy mit is kellene érezni, hogyan is jó?  (pl. ha nincs tapasztalata, azt hiszi, orgazmusa van, pedig nincs is, így amikor egy kis bizsergést érez, azt hiszi, hogy „ó, ez bizonyára az”. és előadja, amit a filmeken látott).

 

Színlelt orgazmus nőknél

Meg lehet különböztetni a színlelt női orgazmust a valóditól?

Noha nem könnyen, de – viszonylag – jó eséllyel meg lehet különböztetni a megjátszott és a valós orgazmust. Az érzékeny partner vagy a felkészült szakértő többnyire meg tudja mondani, hogy volt-e, és ha igen, akkor milyen volt. Meg lehet keresni, észre lehet venni az orgazmusra utaló apró természetes jeleket, mint izzadás, erős szívdobogás, gyors légzés, stb. Ha a nőnek orgazmusa van, az agy bizonyos területei stimulálódnak, az öntudatért felelős agykéreg pedig „kikapcsolódik”, a nő rövid időre szinte öntudatát veszti.

Színlelt orgazmus esetén nem történnek ilyen változások. A gépies nyögés, a légzés gyors visszaállása normál tempóra az „izgalmi állapot” után, a hüvelyizom nem periodikus összehúzódása figyelmeztető lehet. Persze, mivel minden nő más és más, az orgazmus is különféleképpen jelentkezhet. Így ha igazán jó a „színház” könnyen lehet, hogy a partner sosem jön rá, hogy mikor volt jó és mikor nem.

A férfiak

Nemcsak a nők, a férfiak is tudják színlelni az orgazmust. Ugyanis sem a gátizomzat összehúzódásait, sem magát a kilövellést (ha az a hüvelyben történik) gyakran egyáltalán nem veszik észre a nők, bármit gondoljanak erről a férfiak, és bármit mutassanak is a pornófilmek… A nyomasztó, túlzott elvárások mellett egyes szexuális funkciózavarok, de akár a negatív stressz vagy a testi-lelki-szellemi kimerültség is ahhoz vezethetnek, hogy a férfi nem tud eljutni az orgazmushoz. Ha a férfi színlel, többnyire hiúságból teszik. Nem akarja elismerni, hogy nem megy az orgazmus. De nála is előfordul, hogy nem akarja megbántani a nőt, nem akarja, hogy ügyetlennek, kevéssé vonzónak, stb. érezze magát azért, mert nem sikerült kielégíteni neki a férfit. Itt tovább olvashat a férfi orgazmusról.

Előnyök és hátrányok az orgazmus színlelésében

Mint szinte mindennek, az orgazmus színlelésének is vannak előnyei és hátrányai.

Előnyök

Rövid távon nyilván meg lehet őrizni a jó viszonyt, feszültség-mentesíteni lehet a kapcsolatot, el lehet kerülni a sértődéseket, veszekedéseket, stb. Az ágyban jól teljesítő, de legalább is ennek biztos tudatában lévő férfi bátrabb, magabiztosabb és energikusabb a mindennapokban azoknál, akik szexuális teljesítményük terén kevésbé magabiztosak. Azok a férfiak, akiknek partnerei nagyobb szexuális élvezetet mutatnak, gyorsabban léphetnek előre és nagyobb fizetésemelést is kaphatnak. Ilyen módon a férfi jó szexuális teljesítményének tudata karriertényező. Azonban a szexualitással kapcsolatos gyakori tévhitek egyike, hogy ez hosszú távon is gyümölcsöző lehet.

Hátrányok

Az orgazmus hosszabb távon ismétlődő megjátszása a párkapcsolati játszmák egyik legveszélyesebb fajtája, mivel pont azokat a dolgokat erősíti meg a férfi viselkedésében, amik nem kívánatosak a nő számára. A képlet egyszerű: ha a nő megjátssza magát, a férfi elhiszi, hogy amit csinál az jó. Így a férfi nem változtat, a nő pedig tovább színlelhet. A mindig színlelő nők ráadásul túlságosan is sokat áldoznak fel saját örömükből, főleg akkor, ha nem a saját orgazmus készségükkel van a probléma.

Ezen túl, ha a nő csupán színleli az orgazmust, és a férfi rájön erre, (előbb-utóbb azért jó eséllyel kiderül a tettetés), akkor a férfi férfiasságában, önbecsülésében is megsérül, elveszítheti önbizalmát, és természetesen a kapcsolatot is komoly csorbát szenvedhet. Ugyanakkor, aki orgazmust színlel, önmagát is becsapja, hosszú távon senkinek sem jó az örömtelen szex.

Az orgazmus folytonos megjátszása szexuális zavarokhoz is vezethet. 

Mi lehet a megoldás?

Talán mondanom (írnom) sem kell, az a legjobb, ha olyan kapcsolatot tudunk létrehozni, amelyben sem a szexben, sem másban nem kell színlelni, hanem pl. minden görcstől, bűntudattól, feszültségtől mentesen el tudjuk mondani, meg tudjuk mutatni a másiknak, hogy most valamiért nem tudunk a csúcsra jutni. Ezért én egy komoly kapcsolatban mindenkit lebeszélnék a visszatérően alkalmazott színlelésről. Sokkal jobb eredményre vezet a jó stílusban, megfelelő időpontban és helyen elővezetett – „kétoldali” – őszinteség, bizalommal, nyitottsággal, értő odafigyeléssel és intimitással párosulva. Persze, nincs mindenkire és minden helyzetre egyformán alkalmazható megoldás.

Orgazmus hiánya, orgazmuszavar, valamint párkapcsolati zavarok esetén kérjen szakszerű segítséget!

+36 20 438 4667  (Dr. Dóczi Rita)