A férfi orgazmusa

A szervezetben játszódó folyamatok szintjén látszólag minden férfinél ugyanaz történik az orgazmus során: a medencefenéki és más izmok többszöri, rövid ideig tartó erőteljes, görcsszerű összehúzódása eredményeként az esetek túlnyomó többségében magömléssel zárul az orgazmus.

Az utóbbi időben a figyelem inkább a nők orgazmusára irányul. Így – ha nem is eleget, de – egyre többet tudunk a női orgazmusról. Ez jó. Azonban mintha nem vennénk tudomást arról a tényről, hogy a férfiak orgazmusa sem egyforma. Egyáltalán nem olyan egyszerű és automatikus, mint ahogy ezt legtöbben gondolják. Igaz, hogy a férfiak általában jóval hamarabb és egyszerűbben jutnak a csúcsra, mint a nők.

Evolúció és társadalom

A férfi orgazmusa, mivel elengedhetetlen a fogantatáshoz, evolúciós szempontból kifejezetten funkcionális jellegű. Nem volt fontos, hogy a nő elérkezik-e a csúcsra, hiszen az aktus a gyermeknemzés céljából jött létre. Ez a „funkcionalitás” az oka annak, hogy a férfiak jóval könnyebben és gyorsabban érik el az orgazmust (és a magömlést), mint a nők.

A legújabb kutatások szerint azonban ez a „kizárólagosság” már nagyon régen érvényét vesztette. Vagyis az emberi szexualitásnak már meglehetősen régóta célja az örömszerzés is. A témával foglalkozó lélekgyógyászok, szexuálterapeuták szerint a férfiak túlnyomó többsége a szexszel mindenképpen örömet akar szerezni nem csak magának, hanem partnerének is.

Ugyanakkor a mai társadalmi minták miatt a nőket is egyre gyakrabban hatalmába kerítő teljesítmény- és orgazmus-centrikusság sok férfiban okoz feszültséget, önértékelési problémákat, nemegyszer merevedési zavart is előidézve.

A szervezetben lejátszódó folyamatok szintjén látszólag minden férfinél ugyanaz történik, a medencefenéki és más izmok többszöri, rövid ideig tartó erőteljes, görcsszerű összehúzódása eredményeként az esetek túlnyomó többségében magömléssel (ejakulációval) zárul az orgazmus.

A sperma (ondófolyadék) robbanásszerű kilövellése, és az ezt kísérő gyönyör azonban a férfiak esetében sem lesz azonos erejű- és minőségű. Átlagosan 10 orgazmus közül a férfiak kettőt minősítenek különösen jónak, és ötöt közepesnek vagy annál gyengébbnek.

Ez is mutatja, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben a szex a férfiaknál is legalább annyira lelki, mint fizikai, fiziológiai kérdés, mint a nőknél. Ha nem így lenne, sokkal, de sokkal kevesebb férfi küzdene lelki okokból merevedési zavarokkal, impotenciával vagy korai magömléssel. Sok férfi számára egyébként a legnagyobb élvezetet inkább az orgazmust közvetlenül megelőző rövid időszak nyújtja, maga az orgazmus esetenként semleges, de akár kellemetlen érzés is lehet.

Mi zajlik a lélekben?

Mindenesetre a férfiak máshogyan élik meg az orgazmust, mint a nők. A testi kifejeződése is egyénenként más-és más az orgazmusnak, vannak, akiknek az egész testük remeg, másoknak csak a medencéje vagy az sem. Egyesek grimaszolnak, de többnyire a férfiak arca is kifejezi a kielégülésüket, elégedettségüket. Lelkileg sokan valamiféle süllyedésnek, áramütésnek élik meg az orgazmust, utána pedig nem egyszer legyőzöttnek, megsemmisültnek érzik magukat. Az ejakuláció nem feltétlenül kapcsolódik össze a szerelmes élvezettel. Nagyon gyakran egész egyszerű megkönnyebbülés csak a férfi számára. A férfiak az első ejakulációt legtöbbször tizenéves koruk első szakaszában élik át, mely gyakran az éjszaka folyamán történik. Bármilyen álom kiválthatja, de lehet az a takaró dörzsölése vagy egyéb fizikai kontaktus létrejötte is.

Tény, a férfi orgazmusához általában elegendő a mechanikus ingerlés, sőt esetenként pusztán a szexuális vágy. A kielégülés többnyire a pénisz dörzsölésével, a makk izgatásával következik be, és mindegy, hogy a hüvelyfal, a kéz, nyelv, vagy a száj adja az ingerlést. A hímvessző izgatása mellett orgazmust válthat ki a prosztata ingerlése (masszírozása) is. Erős izgalmi állapotban azonban elég a szexuális vágy, a szexuális tartalmú álom vagy éppen a fantázia is. Kevéssé tudott, hogy a szexuális ingerlés hatására történő magömlés nem is jelent minden esetben gyönyört, különösen fáradtság, kimerültség esetén a kilövellés akár kifejezetten kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet. Ugyanakkor létezik örömteli orgazmus ejakuláció nélkül is.

Multiorgazmus?

Férfiaknál a multiorgazmus lehetősége elég korlátozott. Az ejakuláció után regenerálódnia kell a testüknek és a lelküknek egyaránt. Fiatalabb korban rövidebb (20-30 perc), idősebb korban jóval hosszabb (akár több órás) regenerálódási idő szükséges. Nagyon sok férfi igen gyorsan elalszik az orgazmus után, mások éhesek lesznek.

Minél többször egymás után él át ejakulációt a férfi, annál kevésbé hat rá az igazi öröm. Ezzel szemben minél tovább késlelteti a magömlést egy aktuson belül, általában annál jobban fokozódik az orgazmus intenzitása. Sok férfi megtanulja, hogyan kell késleltetni az ejakulációt, így partnerének is hosszabb ideig tud gyönyört szerezni. Ugyanakkor a férfiak egy kis részénél probléma lehet, hogy akár 20-50 percig is van merevedésük, (ill. közösülnek), mégsem jutnak el az orgasztikus fázisig, azaz nincs ejakulációjuk, vagy igen sokára van csak. Ez egy kezelhető funkciózavar.

Gyakoribb probléma a férfiak „korai” magömlése, ami sok frusztrációt okoz. Ez ugyanis egyfajta kontrollvesztés érzéssel is járhat, minek hatására tudat alatt úgy érzik, hogy önmaguk felett veszítették el az uralmat. Márpedig a férfiak szeretik a hatalmi pozíciót, legyen szó akár szexről, szerelemről vagy munkáról.

Tovább olvasok az orgazmusról.

Orgazmuszavar kezelése Budapesten vagy online Skype terápia:
dr. Dóczi Rita
+36 20 438 4667