A női orgazmus

Milyen is a női orgazmus? – Belemarkoltam a hátába, és szinte húztam magamra. Ahogy ezt megérezte, még gyorsabban kezdett mozogni. A gyönyör hullámai teljesen magukkal ragadtak! Testem vonaglott, ívben megfeszült, a hasam ütemesen húzódott össze. Valósággal extázisba estem. A végén egy halk sikoly közepette teljesen elernyedtem. – Igen. Ilyen, vagy egészen más…

Az orgazmuskészség sokak szerint szorosan összefügg a másik érdekeit is figyelembe vevő szexuális önérvényesítés (szexuális asszertivitás) képességével és a maszturbálás elfogadásával. Minél inkább sikerül elengedni magát, minél intenzívebben képes átélni a pillanat adta örömet, annál nagyobb eséllyel élheti át a vágyott élményt. Mindenesetre gyakorlatilag minden nő eltérően jut a csúcsra (ha eljut). Az orgazmus élménye minden nőnél más és más, és alkalomról alkalomra is változó.

Jellemző az is hogy a tudatállapot annyira „beszűkül”, hogy az orgazmus pillanataiban a környezet történéseiről alig vesz tudomást az ember.

Az orgazmusok pedig úgy változhatnak, mint a nyári fények. Némelyik egy gyors remegésben szikrázik, és vannak olyanok, melyek teljes testi élményt lobbantanak lángra hosszú, mézédes befejezéssel. A nők többsége az orgazmust valamiféle hullámözönhöz hasonlítja, csúcshoz, érzések kitöréséhez, melyet egy örömteli lejtő követ. Az orgazmus néha intenzív, robbanásszerű, máskor lassabban fokozódik, és tovább tart a kéjérzés.

Érdekes megfigyelés, hogy a nőknél a peteérés időszakában többnyire sokkal erőteljesebb az orgazmus, illetve a szexuális élmény, mint egyébként.

A nők orgazmusának típusai, jellemzői

Mint említettem, a női orgazmus testi és lelki szempontból is jóval összetettebb, mint a férfié, és a nők szexuális kielégülésének sokkal több feltétele is van, mint a férfiakénak. Ezért nincs két egyforma orgazmus, és a nő két orgazmusa nagyobb mértékben különbözik egymástól, mint a férfi két orgazmusa. Ráadásul a nők között is sokkal nagyobb eltérések vannak a szexuális vágy és izgalom létrejöttében, az orgazmus feltételeiben, jellemzőiben, mint a férfiak között. Ha úgy tetszik, a „sors”, ha másként, az evolúció „igazságtalansága”, hogy a nők így ritkábban, nehezebben és lassabban jutnak el a csúcsra.

A nőknél sokkal több külső és belső feltétel játszik szerepet az orgazmus elérésében, mint a férfinél. A csúcs elérése vagy annak elmaradása függhet a partnerek viszonyától, (a kapcsolat erősségétől, dinamikájától) az aktuális helyzettől, az időtől, a kényelemtől, de a lehetőségektől, a tapasztalatoktól is, épp úgy, mint az ingerlés módjától és helyétől. Még a közvetlen erotikus ingerek is általában másként hatnak a nőre, mint a férfira, ráadásul ezek hatását az említett feltételek is befolyásolják.

Szemben a férfiakkal, akiknél főként a látványingerek váltanak ki szexuális izgalmat, a nőknél inkább az érintés, a simogatás, azaz a tapintási ingerek. Azonban, hiába minden simogatás, ha nem megfelelő a kapcsolat, a partnerek közötti elfogadottság, a hangulat, ha nincsenek meg a szükséges erotikus, romantikus feltételek.

A nőkre fokozottan áll, hogy az orgazmus elérését leginkább lelki tényezők befolyásolják.

Egy nőnek akkor van jó esélye a csúcs elérésére, ha érzelmileg rá tud ráhangolódni a partnerére, teljesen el tudja engedni magát, bele tud felejtkezni a gyönyörszerzés és érzéki átadás, odaadás hangulatába. Ehhez pedig – egyebek mellett – az kell, hogy biztonságban érezze magát, megbízzon partnerében, fel tudjon oldódni partnere közelségében, kellően csábítónak, kívánatosnak érezze magát, ne feszélyezze, gátolja semmi nőiességének kimutatásában.

A női szexuális izgalom szintjei

Szexuális izgalom hatására testszerte vérbőség alakul ki. A szeméremajkak megkeményednek, a csikló megmerevedik. Ha a feltételek adottak, a szexuális ingerlés hatására a hüvelybejárat környéki mirigyek által termelt váladéktól a szeméremrés és a hüvely is sikamlóssá válhat. (Vannak, akinek a nedvesedéshez esetenként elég a vizuális inger, vagy fantázia, az álom is.) A szexuális izgalom tetőzésével megnövekszik a pulzusszám, megduzzad az egész szeméremtest, a kisajkak tovább duzzadnak, vörösek lesznek, a hüvely felső kétharmada kitágul, a csikló visszahúzódik. A hüvely fala a külső kétharmadban megvastagodik, párnás lesz, az izmok feszültsége növekszik.

Az orgazmus élettanilag azután hasonlóan zajlik le, akár a csikló, a hüvely, akár más, erotikusan izgatható terület kényeztetése váltja ki: a medencefenék tónusa eléri a maximumot, a hüvely, a méh, valamint a hüvelykörnyéki és részben az alhasi-, gátkörnyéki izomzat akaratlanul, ritmikusan, ismétlődően néhányszor összehúzódik, Lelkileg a nő orgazmusa az önátadás, az odaadás, a befogadás képessége és öröme.  Azután megjön az ellazulás, oldódás. A szeméremajkak visszahúzódnak, a vértolulás megszűnik, a csikló elernyed, a hüvely normális mérete helyreáll.

Vannak nők, akik viszonylag könnyen jutnak el az orgazmusig, de még az ő esetükben is meglehetősen gyakori, hogy az érzés nem annyira intenzív, amennyire szeretnék.

Sok nő nem ismeri fel magán, hogy amit érez, az mi is valójában. Nagyjából minden harmadik nő évekig, sőt akár egész élete során nem él át orgazmust, vagy nem ismeri az orgazmust, legfeljebb csak valami „jó”-t érez, de nincs befejezve számára a dolog. A nők közül viszonylag keveseknek adatik meg, hogy szeretkezés alatt vagy utána a teljes beteljesülés érzését éljék át. Ezért gyakori a csalódottság szeretkezés után.

Női orgazmustípusok

Jóllehet, a mérhető testi folyamatokban nincs különbség, mégis más az orgazmus attól függően is, hogy mely erogén zóna ingerlése váltja ki. Ezek – a személyes érzésekben – más és más élményt jelentenek, eltérő fizikai és lelki érzések együttesét nyújtják.

A női orgazmusban a csiklóé a főszerep. A szeméremrés felső részében, a nagyajkak és kisajkak találkozásánál található csikló, (klitorisz) anatómiailag a férfi hímvesszőjének felel meg. A legtöbb olyan érző idegvégződés, amely a szexuális izgalom fokozásában, és végül az orgazmus előidézésében szerepet játszik, a csikló felületén található. A legtöbb nőnél ez az erotikusan legérzékenyebb területe a nemi szerveknek. Így ha az egyéb feltételek adottak, a csikló megfelelő mechanikus ingerlése – viszonylag – könnyedén orgazmushoz vezet.

Ez az alapvető oka, hogy a nők döntő többsége, 60-70 %-a elsődlegesen és közvetlenül a csikló izgatásával (ujjal, nyelvvel, szájjal, hímvesszővel, a test más részével, vagy vibrátorral történő ingerlésével: simogatásával, dörzsölésével, nyomásával, nyalogatásával, szopásával, rezegtetésével) tud a csúcsra jutni.

Az orgazmus bekövetkezése után azonban a csikló igen érzékennyé válik, néha még a legfinomabb érintés is túl sok, sőt akár fájdalmas is lehet.

A női orgazmus másik fő típusa a hüvelyi orgazmus. Alapvetően a freudi tévtanok széleskörű elterjedése miatt a nők nagy része vágyik a szeretkezés (közösülés) közben a hüvely ingerlésével kiváltott orgazmusra. Úgy vélik – noha minden ténybeli alap nélkül – hogy ez valami magasabbrendű, mélyebb, jobb orgazmus. El lehet gondolkodni azon, hogy a hüvelyi orgazmus nem a férfiaknak fontos-e igazán. (Első „propagálója” – Freud – is férfi volt.) Kétségtelen, a férfi közvetlenül a péniszével szeretné gyönyörhöz juttatni a nőt. Akkor érzi magát férfinak igazán.

A hüvely érzőidegekkel való ellátása azonban sokkal szegényesebb, mint a csiklóé.

Ezért a nők kb. 20-30 %-a (!) csak, akik képesek hüvelyi orgazmust átélni.

Ők gyakorlatilag csiklói és hüvelyi orgazmusra is képesek, esetenként együttesen is, sőt egy részük nem is tudja megkülönböztetni, hogy a csikló vagy a hüvely ingerlésére következett-e be az orgazmusa. A szexuális izgalmat kiváltani, közvetíteni képes idegvégződések többsége a hüvely bejárati és alsó harmad részén helyezkedik el. (Ezért a hímvessző hosszúságának alig van jelentősége közösülésnél. Igaz, néhány nő mégis azt vallja, hogy csak nagy pénisszel lehet őt kielégíteni.)

A G-pont és a csikló szerepe a női orgazmusban

A hüvely felső kétharmad részén még ritkábbak az érzőidegek. Kivétel a hüvelybe torkolló méhnyak, ennek érintése egyik nő számára rendkívül izgalmas, a másik számára viszont fájdalmat okoz. A hüvely izgatásával orgazmust elérő nők egy része arról számol be, hogy az un. G-pont izgatásának hatására erőteljesebb kéjérzethez jut.

Egyébként a kísérletekből úgy tűnik, a hüvelyi kielégülésnek is a csikló a kiinduló pontja. A csikló ugyanis összeköttetésben van a hüvely környéki izmokkal. Vannak, akik szerint behatolás esetén a hüvely szövete enyhe húzást gyakorol a klitorisz körülötti tájékra, hozzásegítve a hüvelyi orgazmushoz. Azok esetében, akik a hüvelybe való behatolás, a hüvely dörzsölése hatására is el tudnak jutni a csúcsra, a csikló nagysága, elhelyezkedése, a hüvely érzőidegekkel való viszonylag jobb ellátása épp úgy hozzájárulhat ehhez a képességhez, mint a jó érzelmi ráhangolódás.  Ugyanakkor a nők döntő többsége egyszerűen addig halogatja a hímvessző befogadását, amíg nem érzi, hogy a legkevesebb érintés is elég lesz az orgazmus kiváltásához.

Mindenesetre a hüvelyi orgazmus elérése bonyolultabb, mint csiklón keresztüli. A hüvelyi orgazmus átélése ezért hosszabb tanulást igényel, és ritkábban jön össze, míg a klitorális orgazmust viszonylag könnyű előidézni egy értő becézgetéssel. A hüvelyi orgazmus elérése ugyanakkor kevésbé függ a fizikai ingerléstől, és a hüvely ingerlése technikailag is nehezebb. A hüvelyi orgazmushoz inkább az egész test és a lélek erotikus állapotán keresztül vezet az út, és nagy szerepe van a partner iránti érzelmek erősségének, minőségének, valamint a férfi szexuális kultúrájának.

A mechanikus ingerek fontosak ugyan a hüvelyben is, de önmagukban gyakran semmilyen erotikát nem okoznak, sőt a kezdeti jó érzés akár el is múlhat. Ez hasonló ahhoz, mint amikor a férfinak nem áll fel vagy lelankad. Ilyenkor hiába is szeretné, nem fog menni. Ezeket a reakciókat ugyanis nem az akarat vezérli. A női hüvelynek mindenesetre nedvesnek és vérbőnek kell lennie az orgazmus eléréséhez. A nedvesedés és a vérbőség általában annál erősebb, minél gyorsabban sikerült elérni ezeket az izgalmi jeleket.

Eljutni a orgazmusig…

Hogyha a pár igényli, a szexuálterapeuta hatékonyan tud segíteni a hüvelyi orgazmus megtanulásában, akkor is, ha a nőnek nincs orgazmusa, vagy ha a csiklói orgazmusról szeretne hüvelyi orgazmusra áttérni.

A nők nem egészen tíz százaléka a mellek, fülek, nyak simogatása, csókolgatása, de akár csókolózás során is képes orgazmust átélni. A női mellnek nemcsak a szexuális vonzereje nagy, hanem a mellbimbó és a körötte levő terület többnyire (de nem mindig) igen érzékeny erogén terület. Vannak, akik csupán a mellbimbók kézzel vagy szájjal való ingerlésével is elérik az orgazmust. Mások pedig a mellek és csikló egyidejű ingerlésétől jutnak fantasztikus orgazmushoz.

Még az anális ingerlés is válthat ki orgazmust. Az ingerforrás itt gyakorlatilag ugyanaz, mint a hüvelyi orgazmusnál. Sőt, pusztán vizuális élmény vagy szexuális fantázia hatására, közvetlent inger nélkül is jelentkezhet orgazmus. Ez hasonlatos ahhoz a kielégüléshez, amelyet a nő érzelmileg él meg, amikor élettanilag nem él át az orgazmust, de lelkileg igen. Végül, még egyes gyógyszerek is kiválthatnak orgazmus

Arra, hogy ritka esetekben egészen szokatlan körülmények között is lehet orgazmust elérni, kis adalékot adnak azok az amerikai könyvek és weboldalak, amelyek nők ezreinek beszámolóját tartalmazzák arról, hogy szülés közben is lehetséges gyönyört, sőt akár orgazmust is átélni. Noha a szakorvosok ezt képtelenségnek tartják, mégis nők százai számolnak be arról, hogy a szülés közben egyfajta gyönyört éltek át.

Az női orgazmus típusai mellett szólni kell a többszörös orgazmus típusairól is. Amit a nők elvesztenek azon, hogy a férfiaknál nehezebben és ritkábban jutnak szexuális kielégüléshez, azt szerencsés társaik „többszörösen” kapják vissza a multiorgazmussal. Mint mindennek, ennek is vannak típusai.

A többszörös orgazmus típusai:

  • összetett egyes – amelynél mindegyik orgazmus külön érezhető, és csupán részleges a visszatérés a nyugalmi állapotba,
    • sorozatos többszörös – amelynél kettőtől tíz percig tartó szünetekkel
    jelentkezik orgazmus, és közöttük csak minimális az izgalomcsökkenés,
    • folyamatos – amelyet a nő egyetlen, nagyon hosszú folyamatként él meg, mert a sok apró orgazmust csak másodpercek választják el egymástól, és közben nem csökken az izgalmi szint.

A szakemberek véleménye szerint minden nőnek lehet többszörös orgazmusa, de a valóságban csak alig minden második tapasztalja meg. A férfitól eltérően a nőnek nincs szüksége arra, hogy hosszabb idő elteljen két orgazmus között. Tehát az a nő, aki többször szeretne élvezni, megteheti, ha a partnere megfelelően izgatja, és ha nincs semmilyen gátlása a testével kapcsolatban.

Azok a nők, akik képesek erre, azt mondják, a titok nyitja a változatos ingerlés.

Például, ha a férfi először nyelvvel ingerli a nőt, majd behatol és közben simogatja. Sokszor az is elég, ha csak testhelyzetet váltanak, mert az ingerlés helye így automatikusan megváltozik. Az pedig ma már a szexuális kultúra része, hogy a férfi partner több helyzetben, többféle ingerléssel, ki tudja elégíteni partnerét.

A szexuális kultúra pedig fejleszthető, ismeretterjesztő művekkel, és szakember segítségével: szexuálterápiában, párterápiában.

„Jó” testhelyzetek

Az orgazmus eléréséhez az a testhelyzet a legideálisabb, amelyikben a nő szeretkezéskor felül helyezkedik el. Amennyiben a nő van felül, ő tudja szabályozni a behatolás szögét, az izgatás sebességét. Ilyenkor a férfi is könnyebben ingerli a nő mellét, csiklóját, tehát minden szempontból biztosabb az orgazmus. A fordított pozitúra, a hátulról póz, a háttal, oldalt helyzet ilyen szempontból szintén kiváló, valamint a hagyományos póz is, ha a nő képes „gyertya” fekvésben befogadni a péniszt, akkor a pénisz képes aktívan simogatni a G-pontot. A csiklót érő inger erőssége természetesen ugyancsak függ testhelyzettől is.

A különböző testhelyzetek kipróbálása segíti a szexuális válaszkészség megismerését és változatosabbá teszi a párkapcsolatot. 

Orgazmus hiánya vagy orgazmuszavar esetén nem tanácsos színlelni az orgazmust. Itt is kérhet szakszerű segítséget:

+36 20 438 4667  (Dr. Dóczi Rita szexuálterapeuta)

A szexuálterápiáról bővebben.