Ezek kellenek leginkább a jó, vagyis a kölcsönösen kielégítő, kiegyensúlyozott, harmonikus, jól működő, egyenrangú párkapcsolathoz:

A jó párkapcsolat alapjai 21 pontban

 1. szeretet
 2. bizalom
 3. érzelmi, lelki, gazdasági, életviteli közösség
 4. gyengédség
 5. tisztelet
 6. megértés
 7. elfogadás
 8. őszinteség
 9. elkötelezettség
 10. barátság
 11. érzelmi függés
 12. intimitás, vonzódás
 13. egészséges, harmonikus szexuális élet
 14. hasonló személyiség
 15. hasonló nézetek világról, családról
 16. hűség
 17. szolidaritás
 18. közös célok
 19. jó kommunikáció
 20. eredményes konfliktuskezelés
 21. együttműködés.

A tapasztalatok és a tudományos kutatások szerint a felsorolt 21 elem harmonikus, egészséges együttese nélkülözhetetlen feltétele a valóban boldog, jó párkapcsolatnak.

Az, hogy kinek melyikből, mikor, mennyi az elég vagy éppen a túl sok, egyéni, az évekkel, helyzetekkel pedig még változik is. Ráadásul a 21 elem mindegyike egy egész kis belső univerzumot rejt.

Hiszen gondolj csak bele, hogy pl. az érzelmi- életviteli közösség, vagy a hasonló nézetek a világról, családról hányféle tartalmat foglalhatnak magukban! Mi az, amit vonzó tulajdonságnak tartok a másikban és magamban? Mit gondolok, gondolunk a pénzről, háztartásról, szülőkkel való kapcsolattartásról, gyerekről, szabadidőről, stb.? Mit jelent számomra a hűség? No és mit gondolok, ehhez képest mi a valóság?

Hihetetlenül kevés az olyan párkapcsolat, amelyben a 21 elem többsége kellő tartalommal, jó arányban, és kiegyensúlyozottan jelen van. Sokkal-sokkal kevesebb, mint lehetne. Pedig a rossz párkapcsolat sokszor maga a földi pokol.

A jól működő párkapcsolat viszont nemcsak önmagában és önmagáért jó, bár ez is éppen elég lenne, hanem kedvező hatása kiterjed az élet számos területére, a betegségek elkerülésétől a munkahelyi sikerekig. Keretet és értelmet ad az életünknek. Érdemes tehát újra és újra megdolgozni érte.

Hogyan? Dolgozni, sőt rendszeresen dolgozni a párkapcsolaton, a párkapcsolatért?

A mai napig van, akinek ez furcsa vagy szokatlan. Pl., mert nem „spontán”. Ám nagyszerűen működik. Sőt igazán csak ez működik. A jó párkapcsolatok nem maguktól azok, nem a szerencsén múlnak. Ha azt akarjuk, hogy a párkapcsolatuk ne csak most legyen jó, de hosszú éveken keresztül boldog is maradjon, akkor néhány magatartást, működést célszerű tanulni és gyakorolni.

A szerelem ugyanis elmúlik, a szeretet pedig nem jön automatikusan.

Így érdemes tanulni és gyakorolni

 • az önmagunkra és az egymásra való elfogadó, nyitott odafigyelést,
 • érzelmeink, szükségleteink, vágyaink észlelését és kimondását,
 • konfliktusaink felvállalását és együttes megoldását,
 • nem utolsó sorban pedig az együttműködést.

Ezek többsége egyáltalán nem megy magától, mert sem a rendelkezésre álló ismereteink, sem a mintáink, szokásaink, megoldásaink nem tökéletesek, sőt többnyire elég messze állnak az optimálistól.

Ám, ha elég igényesek vagyunk és akarjuk, ha elkötelezetten beleállunk, valamint ténylegesen hozzá is látunk, képesek vagyunk a jó irányba változni, változtatni. Mi, saját magunk.

Ráadásul még csak várnunk sem kell vele, ahogy másra, úgy egy jó alkalomra sem. Bármikor elkezdhetjük. Például ma. Érdemes!

A párterápiáról bővebben.

Ha Téged nem csak elméleti szinten érdekel a hogyan, hanem tényleg elkezdenéd a megvalósítását és még nem tudod, merre indulj el, akkor keress fel bennünket!

Kíváncsi vagy, hogy mennyire és miért vagy elégedett vagy elégedetlen a párkapcsolatoddal? Töltsd ki a Psychocomfort Nagy Párkapcsolati Elégedettség Tesztjét!

Időpontot vagy itt tudsz kérni: +36 30 188 8077; vagy a „Kapcsolat” menüpont alatt feltüntetett elérhetőségeinken, online.