Párkapcsolati problémák

Szinte hallom, amit kérdez, mikor terítékre kerülnek a párkapcsolati problémák – „Épp eléggé tudom, hogy mi van, most még boncolgassam is?” De ugye az megvan, hogy nincs tökéletes párkapcsolat, mert nincs tökéletes ember. Persze ettől még vágyunk rá. Mert megérdemeljük… Tényleg. 🙂

Mégis, tisztelet a tényleg ritka kivételnek, azért teszünk meglehetősen sokat, hogy elszúrjuk. Nap mint nap. Itt most a leggyakoribb párkapcsolati problémákat azért listázzuk, hogy átérezzük, mivel is kell otthon megküzdeni. Mert szerencsére mindig van lehetőség a javításra – is. 

A felismerés az első lépés lehet a tavaszi nagytakarításhoz, ahol is az ember nem a másikat, hanem mindenekelőtt saját rossz szokásait, nem működő megoldásait dobja ki, és a saját fejében-lelkében tesz szépen rendet. No de térjünk a tárgyra!

Az Apokalipszis négy lovasa

Az amerikai családterapeuta /John Gottmann/ a hozzá párterápiába járó párokat és a párkapcsolati problémákat megfigyelve jutott arra az igen határozott álláspontra, hogy a „negatív egyenleget” mutató párok kapcsolatában tartósan fennállnak olyan jellegzetes előjelek, amelyek elég nagy valószínűséggel a kapcsolat végletes megromlásához, végül váláshoz, szakításhoz vezethetnek.

Ezeket a jósló jeleket négy nagy csoportba osztotta, és a kapcsolat megromlását, majd a kapcsolat befejezését, a válást megidéző tüneteket szimbolikusan és rendkívül találóan az Apokalipszis négy lovasának nevezte el. Röviden és tömören, annál nagyobb az esélye a válásnak vagy szakításnak a kapcsolatban, minél több ilyen pokoli lovas fordul elő jellemzően…

A kapcsolatok végét bejósló „négy apokalipszis lovas”:

  1. Sértegetés, kritizálás, szóbeli bántás
  2. Megvetés, lenézés
  3. Felelősség-áthárítás
  4. Visszahúzódás, a kapcsolat megszakítás.

Persze a jó párkapcsolat sűrű és stabil szövetét nem csak ezek tépik és vékonyítják. A romló kapcsolat következő tüneteit némi odafigyeléssel akkor is észrevehetjük, ha a megszokás, a beletörődés, vagy a komfortzóna védelme el is homályosítják a látásunkat.

További 12 komoly jelzés a párkapcsolat veszélyeztetettségéről ​

1) Nem beszél(get)nek, vagy beszélgetnek, de mindig negatív a vége.

2) Elhidegülés, közöny, bizalmatlanság, boldogtalanság, páros magány.

3) Túlzott és indokolatlan féltékenység valamelyikük részéről.

4) A partnert ellenségnek látja (látják).

5) Lényeges dolgokat eltitkol(nak) a másik előtt.

6) Hűtlenség: gondolatban vagy a valóságban (a „harmadik” belépése).

7) Hűtlenség a pénzügyekben.

8) Azt gondolja (gondolják), hogy minden OK lesz, ha a másik megjavul, megváltozik (mert „természetesen” vele van baj…).

9) Külön életet él(nek).

10) A szexuális életük jelentősen (negatívan) megváltozott.

11) Ugyanazokon a dolgokon veszekednek, játszmáznak újra és újra.

12) Rendszeresen további problémáik vannak a párkapcsolatukkal, így pl. a szülők túlzottan beavatkoznak az életükbe, vagy fontos szükségleteik, mint az intimitás, a szeretet, az elfogadás, stb. iránti vágyaik nem teljesülnek.

Bár a kultúránkban, a közvélekedésben az égett be, hogy a párkapcsolatok csak úgy maguktól, spontán jók, ha a felek szeretik egymást, de ez nagyon nincs így. Ahhoz, hogy a pár tagjai valóban jól érezzék magukat a kapcsolatban, no és a szeretet is megmaradjon, bizony rendszeres odafigyelés és jó minőségű munka, karbantartás kell. 

Csakhogy mi leginkább a másik felet akarjuk megjavítani no meg diagnosztizálni, ám ez nem igazán működik… Persze azért újra és újra megpróbáljuk, mert: 1) igazunk van, 2) kitartóak vagyunk. Ha csak úgy nem…

Tények és adatok a párkapcsolatok sérülékenységéről

Tudja, hogy napjainkban az „örök időkre szóló” párkapcsolatok / élettársi kapcsolatok 75-80%-a felbomlik, a házasságoknak is közel az 40%-a végződik válással, miközben a házasságkötések száma sok éven keresztül csökkent? 

A törékennyé váló párkapcsolatok valóságát talán még jobban mutatják azok a tények, amelyek szerint

1) sok pár van, akik nem válnak el, de gyakorlatilag külön élnek,

2) az együtt élők esetében, szintén igen jelentős a kiürült, elhidegült kapcsolatok száma,

3) a kutatások szerint csupán a nők 15-20%-a érzi magát teljesen boldognak a házasságában.

A Kapcsolati Elégedettségi Skála (RAS-H)

Ha a Kapcsolati Elégedettségi Skála (RAS-H) alkalmazásával 2014-ben végzett hazai vizsgálatokat nézzük, ott is azt találjuk, hogy, mint az előre várható, a partnerek kapcsolati elégedettsége nagymértékben korrelál egymással. Ez arra az összefüggésre utal, hogy a pár két tagjának értékelése saját kapcsolatukról jelentős mértékben a közös pozitív vagy negatív kapcsolati tapasztalatokon alapul. A kapcsolati elégedettség pozitív összefüggést mutat a lelki egészség több tényezőjével is (így az élet értelmességének megélése, az élettel való elégedettség, önértékelés), legerősebben mégis a szexuális kapcsolattal való elégedettséggel függ össze.

A Grant Thornton nemzetközi kutatás a házasságról

A több mint 130 országban működő Grant Thornton nevű nemzetközi tanácsadó cég – más felmérések mellett – 2003-tól évente készít kutatást a házasságról. Eszerint 2016-ban a legtöbben azért váltak el, mert kiszerettek házastársukból (25%). A második leggyakoribb válóok a hűtlenség (22%), a harmadik pedig a másik ésszerűtlen vagy túlzottan kontrolláló magatartása (17%) volt.

Érdemes ezt összevetni azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek szerint a férfiaknál a szoros párkapcsolat megléte önmagában egészségvédő, gyakorlatilag függetlenül annak minőségétől, a nők esetében ugyanakkor a párkapcsolat minősége is számít a testi és a lelki egészség szempontjából. Így jobban érthető, hogy a szakítások, válások közel 70%-át a nők kezdeményezik.

Szeretne többet olvasni a párkapcsolatokról?

Blogunkon talál még olvasnivalót a párkapcsolatokról, a szépségekről épp úgy, mint a nehézségekről. Természetesen várjuk a Facebook oldalunkon is, ahol naponta frissülő cikkeket talál a témában.

Kíváncsi a párkapcsolatának minőségére?

Töltse ki a Psychocomfort Nagy Párkapcsolati Elégedettség Tesztjét online, és kérje annak személyes kiértékelését!

FIGYELEM: Ha a fentiek alapján több dolog is dühítően vagy fájdalmasan ismerősnek tűnik, és nem csak olvasna, de most már tenne is a párkapcsolatának javításáért, hívjon, kérdezzen és kérjen időpontot a +36 30 188 8077-es mobilszámon! (dr. Rusznák Tamás)

Bővebben itt tájékozódhat a tanácsadásról.