A korai magömlés kezelése

Az ejakuláció késleltetése, az orgazmus kontrollja nagymértékben javítja a szex minőségét. Nem véletlen, hogy a korai magömlés kezelése a szexológusok elsődleges feladatai közé tartozik.

De mégis miért, mihez képest és mikor korai…?

Ha a férfi azelőtt jut el a csúcsra, hogy a nő elérné az orgazmust, legtöbben már korai magömlésről beszélnek. Ilyenkor ugyanis a magömlés (ejakuláció) illetőleg a férfi orgazmusa túl korán jön meg ahhoz, hogy a partner szexuális kielégülése is bekövetkezzen. Orvosi szempontból azonban ez még nem lesz korai magömlés.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni: Korai magömlése szinte minden férfinek volt vagy lesz, ha időnként előfordul, az önmagában nem okoz problémát a szexuális életben, és nem egészségügyi probléma. Sőt, minden fiú, férfi így kezdi szexuális pályafutását, mert a kontrollt, az izgalmi állapot szabályozását meg kell tanulni.

A korai magömlés eredménye

Szigorúan evolúciós szempontból az a férfi, aki hamar jut el a csúcsra, talán nagyobb valószínűséggel képes a nőt megtermékenyíteni. Így a gyors orgazmus akár örökletes is lehetne. De ezt nem tudjuk biztosan. Másrészt persze az, hogy valami örökletes, még nem jelenti, hogy jó is. A szexben sem.

Bárhogy is, a – túl – gyorsan bekövetkezett orgazmus utáni elernyedés miatt a férfi nem tudja a szeretkezést folytatni. Emiatt (vagy más miatt) pedig a nő nem jut el a csúcsra. Igaz, a nők alig egynegyede képes – és gyakran ők sem minden alkalommal – hüvelyi ingerlés hatására eljutni az orgazmushoz!

Így viszont a „korai magömlés” számos esetben egy elvárás eredményeképpen felállított diagnózis is lehet. Olyan diagnózis, amely betegség- és problématudatot kelt tömegméretekben, adott esetben ott is, ahol nem feltétlenül lenne indokolt.

A korai magömlés stresszforrás, ronthatja az önbizalmat és a párkapcsolatot is

Tény, hogy ma már a szexuális aktusok túlnyomó többsége nem a szaporodást, hanem az örömszerzést, az intimitás megélését szolgálja. Ugyanakkor, mint látjuk, a bármilyen hosszú idő után bekövetkező ejakuláció is lehet az adott partnerhez képest korai, ha az ő orgazmusa később következik be. Márpedig, többnyire később következik be…

Különösen, mivel a nő kielégülése számos tényezőtől függ, (így az ő orgazmuskészségétől, az előjáték teljességétől és a nyugodt körülmények biztosításától, stb.). Leginkább azonban attól, hogy a nő képes-e egyáltalán orgazmushoz jutni a hüvelyi ingerlés hatására. Így tulajdonképpen a nők szempontjából állíthatjuk igazán, hogy a korai magömlés létezik, mert sok férfi „megy el” korábban.

A helyzet az, hogy ezért azután nagyon sok nő – a békesség érdekében, meg azért, hogy hamarabb szabaduljon – inkább színlel. A nők alig egy harmada mondja azt, hogy még soha sem színlelt orgazmust. Ha pedig már a férfi elaludt, a nő végre tehet valamit magáért… A férfiak pedig ilyenkor megelégedetten mélyednek álomba, mert hiszen megtették, amit kellett…

A korai magömlés közvetett eredménye

Ezért a korai magömlés – a mostani „szeretkezés-centrikus” felfogásban – jelentős stresszforrás. Hosszú távon, ha állandósul, súlyos gondokat okozhat a párkapcsolatban, a házaséletben is. Az esetek nem kis hányadában pedig nem csak a férfi problémájáról van szó, hanem vele vagy nélküle a nő, illetőleg a párkapcsolat problémájáról is.

Mit mondanak a számok?

Szem előtt tartva, hogy a szex az élet egyik olyan kényes területe, ahol a legnagyobb óvatossággal kell bánni bármely statisztikával, a tájékozódás érdekében azért álljon itt néhány szám. A legtöbb férfi 3-7 percig szeretkezik, mielőtt orgazmusa lenne. Ez az idő pedig igen gyakran kevés (vagy maga a szeretkezés kevés) ahhoz, hogy a nő is eljusson a csúcsig.

„Az észak-amerikai, európai férfiaknál a korai magömlés a legelterjedtebb szexuális zavar, megalapozottnak tartott becslések szerint a férfiak 15-25%-a küzd ezzel a problémával.”

Ez annak ellenére és azzal együtt is így van, hogy a szeretkezés jó esetben nem a behatolással kezdődik. Az azt megelőző előjáték, petting pedig már akár önmagában, akár a közösüléssel együtt orgazmushoz juttathatja a nőt is.

Mikor beszélhetünk korai magömlésről orvosi értelemben?

Korai megömlésről igazán (orvosi értelemben) csak akkor beszélhetünk, ha a hímvessző még a behatolás előtt, közben, vagy közvetlenül a behatolás után „elsül”, és a férfi nem tudja kontrollálni, késlelteni a magömlést.

Így tehát akkor állapítható meg a korai magömlés, ha a férfi (az „első körben”) egy perc, vagy még annál is rövidebb idő alatt éri el az orgazmust.

A korai magömlés legsúlyosabb formája

Legsúlyosabb formája a „magömlés a kapu előtt”, amikor már a hüvelybe történő behatolás előtt bekövetkezik a magömlés. A magömlés pedig, amely általában a makk mechanikus ingerlésének hatására következik be, akár merevedés hiányában vagy részleges merevedés esetén is bekövetkezhet, felfokozott ingerületi állapot hatására.

Az előzőek szerint, ha az ejakuláció egy-két perccel a behatolás után történik meg, az orvosi szempontból már nem korai magömlés, hanem egy viszonylag gyors orgazmus. Ha a partnernek lenne orgazmusa, a néhány perc alatt bekövetkező magömlés sem jelentene problémát a kapcsolatban.

Több közvetlen és közvetett ok is vezethet a korai magömlés kialakulásához

Sok nő hajlamos rá, hogy saját hibájának tulajdonítsa az ilyen zavarokat.

Azt gondolja – tévesen – hogy partnere már nem szereti, nem kívánja, vagy nem elég szexis. Mások arra következtetnek ilyenkor, hogy partnerük biztos megcsalja őket. Ha a nő ezeknek a gondolatoknak hangot is ad, többnyire tovább ront a férfi helyzetén. Ugyanis, mint a férfiak legtöbb szexuális problémája, a korai magömlés is nagyon gyakran – részben vagy egészben – lelki okokra vezethető vissza.

Eredendően meglévő és utólag kialakult korai magömlés

Azt a korai magömlést, amikor az ejakuláció a behatolást követően néhány másodpercen de legfeljebb egy-két percen belül bekövetkezik, további két csoportba oszthatjuk az alapján, hogy a) eredendően meglévő, vagy b) utólag kialakult.

„Az utólag kialakult korai magömlés sokszor a kezdődő merevedési zavarhoz társul.”

A korai magömlés egyik legnagyobb veszélye

Kezdődő merevedési zavar esetén ugyanis a férfi a gyengülő merevedést fokozott koncentrációval próbálja fenntartani, illetve baljós gondolatok kezdhetik gyötörni, miáltal ördögi körbe kerülhet. Vagyis minél jobban igyekszik kontrollálni a péniszt, annál kevésbé sikerül. De az is előfordul, hogy a merevedési zavar miatt alakul ki a korai magömlés, hogy a gyors ejakuláció miatt ne derüljön ki a merevedési probléma. A merevedési zavarról ide kattintva további részleteket olvashat: Merevedési zavar

De nézzük részletesebben a korai magömlés okait!
A/ Elsietett önkielégítés

A szexológusok sokáig úgy gondolták, hogy a korai magömlés alapvető oka a férfiak fiatalkori, titokban, és pont ezért gyorsan zajló önkielégítésével kapcsolatos tapasztalatok, vagyis a beidegződés, hogy minél gyorsabban kell elmenni. De kiderült, hogy ez egyáltalán nem minden esetben igaz.

B/ Életkorból erdő okok

Fiatalabbaknál jellemzően korai magömléshez vezethet a gyakorlatlanság és a részben emiatt jelentkező túlzott izgalom is. Túlzott izgalom persze jelentkezhet új partner vagy ritkán bekövetkező nemi aktus esetén is.

C/ Pszichés (lelki) és idegrendszeri okok

Korai elélvezést nagyon gyakran a neveltetés (sémák, attitűdök, stb.), a lelki sérülések, a tudattalan konfliktusok, elfojtások és hárítások (szorongás, depresszió, passzív-agresszív viselkedés, pszichózis, stb.) is kiválthat. Gyakori előidézője lehet a beidegződés zavara is. Ugyancsak kiválthatja a férfiasságtudat és -érzet leépülése, akár az előzőek miatt is.

„De a férfi korai magömléshez vezető kudarcainak, gátlásosságának egyáltalán nem csak szexuális okai lehetnek.”

D/ Szocio-kulturális-gazdasági okok

Egyáltalán nem ritka, hogy korai ejakulációhoz vezetnek pl. a családi, munkahelyi problémák, miatti fáradtság, feszültség, kimerültség, kiégés, céltalanság, önmagával vagy a partnerrel szembeni túlzott elvárások, elégedetlenség, stressz éppúgy okozhatja.

E/ Párkapcsolati okok

Ugyancsak előidézheti a túl gyors orgazmust a párkapcsolat zavara, feldolgozatlan konfliktusok, teljesítményszorongás, a szexuális összhang hiánya, a vágy csökkenése, vagy éppen a parner diszfunkcionális viselkedése, rossz reakciója is.

A ritkán, hosszabb időközönként sorra kerülő partner-kapcsolatban is gyakran bekövetkezhet korai magömlés. Sőt még az is előidézheti, ha a férfi – nagy igyekezetében, hogy partnerének kedvében járjon – saját kívánságait, elképzeléseit figyelmen kívül hagyja.

Nem ritka az sem, hogy a férfinél csak bizonyos partnerrel kapcsolatban jelentkezik ez a probléma, nyilván szoros kapcsolatban az előzőekkel.

F/ Szomatikus (fizikális) betegségek, problémák

Végül, de nem utolsó sorban korai magömléshez vezethetnek egyes biológiai okok (pl. egyes belső szervek elváltozásai), hormonális problémák, szomatikus betegségek, (pl. prosztata, vagy ondóhólyag-gyulladás), erőnléti-, idegrendszeri problémák, vagy a zavaró körülmények miatti folyamatos elsietés.

Azok számára, akik a férfit nagyon egyszerűnek tartják, meglepő lehet mindez. Ugye, kiderül, hogy a férfi szexuális teljesítményét épp annyi minden, sőt jórészt ugyanazok a tényezők befolyásolják, mint a nők esetében!

„Csak a férfi esetében többnyire nem az orgazmus elmaradása, hanem elsietése az eredmény.”

Nem érdemes sietni!

Noha az orgazmus igazán fantasztikusan jó, mégis, ha valamivel, hát éppen ezzel nem érdemes sietni. Nem mondom, néha egy-egy gyors menet pezsdítőleg hathat, de azért tudtak valamit a régiek, akik szeretkezés minden pillanatának kölcsönös élvezetre tanítottak: pl. a tantrikus szexben.

Valóban, miért is kellene magunkat és partnerünket megrövidítve lerövidíteni a szerelmeskedés idejét? Nem hosszabbítani kellene inkább? Ráadásul, ha sikerül vissza- illetve megszerezni az ellenőrzést, ha többé-kevésbé irányítani tudjuk, hogy mikor élvezzünk el, nyomban megugrik az érdeklődésünk is a szex iránt.

„Érdemes tehát foglalkozni a megoldással.”

Mit nyerhet?

Legtöbb férfi számára az egyik legjobb szexuális vágyfokozó, önérzet növelő, ha látja a partnerét kielégülni. És persze igez, hogy ez a szeretkezésen kívül is megtörténhet, de azon  belül is. Ehhez pedig igazán remek eszköz, ha megtanulja kontrollálni a magömlését.

Nem csupán a szexuális életetét, hanem természetesen a párkapcsolatát is javítja, ha a partnere úgy érzi, hogy élete párja figyel rá, a kedvében jár, mindeközben pedig nyílt, magabiztos, és laza, szóval sugárzóan férfias.

Mit lehet tenni a korai magömlés ellen?

1) Megelőzés

Mint minden testi-, lelki problémát, úgy a korai magömlést is a legjobb megelőzni, ha ez lehetséges. Valójában minden alkalmas lehet a megelőzésre, ami a szexuális élet boldogságát növelheti, illetőleg a lehetséges kiváltó okokat megszünteti. Mindenekelőtt javítani kell testi-lelki kondíciónkat, megadva testnek- és léleknek, ami után áhítoznak.

Jól és egészségesen kell enni, inni, és elegendő időt kell pihentető kikapcsolódásra, alvásra fordítani. Csökkenteni kell a stresszt úgy, hogy ehhez nem használunk élvezeti szereket: sportolunk, relaxálunk… No és segíthet még a megfelelő pozitúra kiválasztása, a légzésszabályozás, valamint jó hír az is, hogy a második, többedik „menet” szinte mindig tovább tart.

2) A kiváltó okok megszűnése

Ha a korai magömlés „szerzett”, van esély rá, hogy az okok rendeződése után (pl. ha a korábban rendszertelen, ritka nemi élet rendszeressé válik, a gyulladás elmúlik), idővel – külső segítség nélkül is – helyreáll a kielégítő szexuális élet.

„Ám évekig nem érdemes várni erre, mert a rendeződés valószínűsége egyre csökken.”

Ha mindig korai volt a magömlés, és/vagy a sokadik aktus után is, hosszú ideje fennáll, akkor szintén nem várható, hogy a probléma magától megoldódik.

3) Elszorítás és „másra gondolok”

Segíthet még a megfelelő pozitúra kiválasztása, a légzésszabályozás, valamint jó hír az is, hogy a második, többedik „menet” szinte mindig tovább tart.

Sok könyvben és cikkben szerepel, valamint egyes szexológusok is javasolják, mint „klasszikus módszert” az úgynevezett „elszorítást”. Vagyis, kb. 5 másodperccel az orgazmusa előtt a férfi a nő hüvelyéből húzza ki a péniszét, és a makk végét a 2-2 hüvelyk- és mutatóujjával nyomja meg, miáltal az izgalom alábbhagy.

Kérdés, ha ilyen egyszerű, miért szenved annyi férfi és pár ettől a problémától? Azért, mert ez a módszer önmagában nem eredményes! Az elszorítás legfeljebb annak a játéka lehet, aki nem szenved a korai magömléstől, de neki meg minek.

Akinek tényleg korai magömlése van, általában nem tudja, hogy mikor lesz magömlése, illetőleg amikor már érzi, akkor nem tudja megállítani. Vagyis nagyon kis százalékban adódik olyan helyzet, amikor ez a módszer önmagában elegendő. A túl gyors ejakuláció miatt továbbá sokan próbálkoznak a „valami másra gondolok” technikával. Ez általában csak tovább ront a helyzeten.

„A magömlés szabályozásának megtanulására az önkielégítést is fel lehet használni.”

4)  A korai magömlés kezelése szexuálterápiás módszerekkel

Valóban az egyik legfontosabb módszer, hogy maszturbáció közben megtanulható, melyik az a pont, ahol még vissza lehet tartani az ejakulációt. Ehhez egyebek mellett fejleszteni kell egyfelől a testtudatosságot, másfelől az ellazulás képességét. 

„Ha a férfi valóban önmagára figyel, – ebben segítheti, erre felkészítheti egy jó szexuálterapeuta – megérzi, kitapasztalja, hogy mikor, mivel tudja idejében megállítani magát.” 

Emellett pedig tudjuk, hogy a probléma minden esetben több tényező szerencsétlen összjátéka miatt állandósul. Így ezekre a tényezőkre is fókuszálunk a terápia során, mindig személyre szabottan, célirányosan. Így különösen alkalmazzuk a párok számára kidolgozott programokat, amelyek segítek a a bizalmat, a megértést, az elfogadást helyreállítani, a kölcsönös támaogatást erősíteni, az aktust stresszmentesíteni, ugyanakkor az érzékelésre koncentrálni. 

Végül pedig itt is „gyakorlat teszi a mestert!” Idővel persze már nem kell technikákra, „trükkökre” figyelni.

A korai magömlés kezeléséről még.

Korai magömlés esetén kérjen szakszerű segítséget: +36 20 438 4667  (dr. Dóczi Rita)

A többi szexuális problémát egy kisszótárban foglaltuk össze.