Párkapcsolat-javító Gyorssegély

Szerző:

7 + 1 kipróbált lépés a kapcsolat megjavításához. Induljon el megmenteni a párkapcsolatát!

Olvasási idő: 5 perc

Még a legjobb párkapcsolat is képes időnként rossz útra tévedni. Az itt-ott begyűjtött stressz, feszültség, fáradtság, a kisebb nagyobb repedések a bizalmon bizonytalanságokat hoznak. A rosszul kezelt konfliktusokból, akaratlan bántásokból, a  figyelmetlenségekből, elzárkózásokból keletkező sérülések rongálják a párkapcsolatot.

A bosszantó és egymásra rakódó apróságok mellett pedig ott van a két felnőtt lopakodó változása, legalább annyiszor eltérő irányban és ütemben, mint amennyire nem. Változunk: változnak célok, érdekek és ízlések, de bizony még az értékek is. Mellettük pedig gyűlnek a meg nem oldások, a nem meg felelések.

Az igényeink és elvárásaink is nemegyszer irracionálisan túlnőnek rajtunk. Különösen, ha elveszítjük az irányítást. A kapcsolatba pedig bepofátlankodik a fogyasztói társadalom szelleme: „biztosan van jobb…”, és „minden(ki) lecserélhető…”. Biztos? Igen. És…?! Hol marad az ember?

Bármi legyen is a helyzet, minden kapcsolat és minden ember megérdemel legalább egy esélyt. Különösen akkor, ha – mint általában –  a ráébredés és a kétségbeesett kapkodás akkor jön, amikor már eltűnt az összetartó erő a kapcsolatból. Amikor beütött a kapcsolati infarktus.

Az itt következő 7+1 pont valójában gyorssegély, ha megcsinálja (megcsinálják), esélyt és időt kapnak a viharzóna elhagyására, és arra, hogy nyugodtabb vizeken hozzák rendbe a megromlott párkapcsolat hajóját. Akkor?

Mindenekelőtt: kezdjen hozzá! Ne a legnagyobb problémával kezdje és ne akarjon egyszerre mindent! Tegyen kis lépéseket, de minden nap, és ne hagyja abba, amíg célt nem ér!

***

  1. Értékelje újra azokat az okokat, amiért együtt vannak!

Gondoljon vissza a kezdetekre! Kérdezze meg magától: mi fogott meg benne? Milyen tulajdonságokkal rendelkezett, amelyeket vonzónak és értékesnek találtam? Mi tette őt olyan csodálatossá? És mi az, ami még mindig? Kérdezze meg a partnerétől, mit szeret és mit nem szeret önben; és legyen nyitott a konstruktív kritikára és az önfejlesztésre!

  1. Kommunikáljon!

Van egy hatékony és egy rossz út a kommunikációhoz. Az eredményes út: tegyen fel egy megfelelő kérdést a párjának, figyelmesen és nyitottan hallgassa meg a válaszát, majd mondja el a gondolatait és érzéseit. A téves út, ha ehelyett elárasztja a partnerét a negatív érzelmeivel, frusztrációjával és aggódásával, pl. rögtön amint egy különösen hosszú munkanap után hazaért. Gyakorolja a hatékony beszédet azzal, hogy a másikat olyan beszélgetésbe vonja be, amely mindkettőjüket érdeklő témáról szól! Kérdezze számára fontos kérdésekről! Miután meghallgatta, mondja el, hogy Ön hogy látja a történetet a másik oldalról. Ha bármelyikük stresszes, ingerült, zaklatott, fáradt, maradjon távol a nehéz beszélgetésektől! Akkor vegye elő megint a témát, ha már mindketten megnyugodtak és kipihenték magukat! Ne csak a saját bosszúságainak és aggodalmaidnak adjon hangot, hanem először a társát vonja be a párbeszédbe!

  1. Csináljanak valami különlegeset együtt!

Talán van egy kedvenc éttermük, ahol már évek óta nem voltak, vagy visszatérhetnek arra a helyre, ahol egymásba szerettek. Ki is próbálhatnak valami érdekeset, amit még soha nem próbáltak korábban. Nem kell semmi rendkívüli. Még egy parkban – kéz a kézben ülve a padon, és figyelve a gyerekek játékát – is varázslatos lehet. Ha a szerelem / szeretet létezik. Lényeg, hogy maradjanak egy kicsit csendben, és kezdjenek újra kapcsolódni egymáshoz.

  1. Zárja ki a külső hatásokat!

Gondolja át, hogy a külső személyek közül ki játszik kevésbé pozitív szerepet a kapcsolatukban, és tartsa kívül ezt az embert! Őrizze meg a kapcsolat privát voltát a lehető legteljesebb mértékben, és a lehető legkisebb részleteket tegyen nyilvánossá abból! Ne ossza meg automatikusan a párkapcsolatuk problémáit másokkal! Könnyen lehet, hogy nem rendelkeznek megfelelő válaszokkal az önök problémáira. Inkább nyissa meg a kommunikációs átjárókat, és ismerje fel a partnere aggodalmait!

  1. Bocsássanak meg egymásnak!

Annak érdekében, hogy megbocsátson, válassza le a keserűséget, a haragot és az ellenségeskedést, amely visszatartja Önt a haladástól a partnerével. Hagyja abba a negatív érzelmeket, amelyek visszatartják Önt az igazi megbocsátástól. Emlékeztesse magát, hogy bármi történt is, megtörtént, és nincs ok arra, hogy a múltat ​​a jövőbe húzza át. A fájdalmas emlékek ismétlése, elnyújtása csak megerősíti azokat. Vegye figyelembe, hogy a megbocsátás egy folyamat, nem pedig eredmény! Ezért hajtson végre olyan kis, napi cselekedeteket, amelyek egyértelműen tükrözik a megbocsátás szándékát.

  1. Tisztázzon egy dolgot!

Mindannyian tartogatunk olyan titkokat, amelyek mélyen megsebeznének másokat, ha kiderülnének. Ez normális. Bizonyos dolgokat egyszerűen magunkban kell tartani. De az őszinteség csodákat is tehet a partnere önről alkotott véleményében. Egy titok vagy hiba elismerése azt is kiválthatja a partnerénél, hogy ő is nyitni akar.

  1. Állítsanak határokat együtt!

És tartsák meg a megállapodásokat! Ha szabályt állít fel a partnere számára, állítson hasonlót önmagának is. Ha a párja megígéri, hogy nem fog késni szombaton, akkor ugyanezt az elvet kell betartania. A kapcsolat kétirányú utca. Mondja el őszintén a partnerének, hogy mit szeretne csinálni (vagy mit nem), és álljon készen arra, hogy elfogadja az általa állított határokat is. A kényelmes határokon belüli kapcsolat fenntartása megakadályozza a vitákat, robbanásokat és kudarcokat. Ugyanakkor segíti a kölcsönös növekedést, ha mindkét partner tiszteletben tartja a másik kívánságait. Ez is elősegíti a biztonság és a bizalom érzését, és erősíti a meggyőződést, hogy mindegyikük jóhiszeműen jár el.

+ 1 Érintsék meg egymást!

Nem, egyáltalán nem csak „arról” van szó! Lehet 1 másodpercnyi lepkefinom érintés, néhány másodperces könnyed ölelés, percekig tartó önfeledt csók, esti (vagy reggeli) összebújás, és persze vad lepedőgyűrés is. Mindegy, csak legyen, napjában többször és minél több szívvel!

 ***

Bár soha nem maradhatunk olyan kapcsolatban, amely veszélyezteti a testi-lelki-szellemi jóllétünket, minden kapcsolatban szükség van a komoly erőfeszítésünkre, hogy eleget tegyünk partnerünk szükségleteinek is. Nem feladni, és megpróbálni a lehető legjobban megfelelni ennek a kihívásnak, emberhez méltó (élet)feladat.

Használja ezt a 7 módszert, hogy megmentse az életben maradásért küzdő párkapcsolatát, és élvezze az előnyeit a stabil szeretet-köteléknek.

FIGYELEM! Olvasni nem elég, csinálni kell! 

 ***

/Alexandra Harra, 7 Ways to Save a Struggling Relationship, 07/28/2014, Huffington Post https://www.huffpost.com/entry/love-and-relationships_b_5624213?_után/

***

Ha pedig nem megy egyedül, ne adja fel, hanem kérjen segítséget: +36 30 188 8077