Mi az előjáték?

Előjátéknak szűkebb értelemben a behatolást/befogadást megelőző, azt testileg-lelkileg előkészítő erotikus, szexuális játékokat: az ölelést, a simogatást, a csókolózást, az erogén zónák ingerlését és az orális szexet nevezzük. Az előjáték az erotikához kötődő érzelmek felfűtése és a szerelmeskedésre való testi ráhangolódás. Célja hogy segítse, megteremtse a lelki és fizikai összehangolódást. A megfelelő, gyengéd, izgató, szenvedélyes szerelmi előjáték a gazdag, színes, kielégítő szexuális élet egyik alapköve.

A nők döntő többségének hosszabb időre és/vagy több előjátékra van szükségük ahhoz, hogy lelkileg és testileg ráhangolódjanak a szexre. Míg az erekció néhány másodperces izgalomra is bekövetkezhet, a csikló és a hüvely lassabban kerül izgalmi állapotba. Csak igen kevés nő tud úgy is kielégülni, ha keményen, netán brutálisan esnek a testének. Ezért elsősorban a nők igénylik az előjátékot. Azonban, ha a felajzott férfi hajlamosabb is elsietni a dolgot, az együttlét számára is akkor nyújt igazi kielégülést, ha kedvese is átélte a gyönyört.

A jó előjáték nemritkán képes a nőt olyan felfokozott izgalmi állapotba juttatni, hogy netán már az előjáték során, vagy a behatolás után akár perceken belül elérje az orgazmust.

Az előjáték ugyanakkor egyfajta lelki megerősítés is. A kényeztetés, a cirógatás, a csók azt üzeni, hogy szeretjük és vonzónak találjuk a partnerünket. Az előjátékban igen sok hasonlóság van a pettinggel (a szó angol eredetű, simogatást, becézgetést jelent), de mégsem azonosak. A fő különbség, hogy az előjáték – célját tekintve – előkészít a behatolásra/befogadásra, és az aktus előtt többnyire nem visz el az orgazmusig, a petting során viszont úgy kényeztetik egymást, hogy a nemi szervek nem találkozhatnak. (Egy másik postban írok külön a pettingről.)

Orgazmus előkészítése

Az egyes országokban végzett felmérések szerint a férfiak jelentős része még nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni, hogy előjáték(ok) nélkül a nőknek alig harmada képes eljutni az orgazmusig. Sok férfi – csak magára figyelve – képtelen arra, hogy a nő által igényelt előjátékkal kedveskedjen. A fiatal „kezdők” között épp úgy előfordul ez, mint az olyanok között, akik azt hiszik, hogy ők a legjobb szeretők a világon. Vagy kedvük, vagy fantáziájuk nincs hozzá, de előfordul, hogy neveltetésükbe, kultúrájukba nem fér bele, hogy a nő (is) kedvére tegyenek. Ugyan az előjátéknak a megkérdezett férfiak több mint fele nagy jelentőséget tulajdonít, azonban az is kitűnik, hogy e területen – is – számos téves elképzelés él.

Így pl. a férfiak több mint egy harmada szerint a csókok és simogatások szakaszának legalább fél óráig kell tartania, míg a hölgyek inkább úgy gondolják, hogy ebből fele annyi is elég. Elgondolkodtató, hogy számos nő ugyan fontosnak, de nem elengedhetetlenül szükségesnek tartja a szexuális előjátékot. (Essünk túl minél előbb…?) Másrészt, egy kanadai kutatócsoport a montreali McGill Egyetem egészségközpontjában éppenséggel azt állapította meg (a kísérleti személyek nemi szervének hőmérséklete alapján), hogy a nők gyakorlatilag éppen annyi idő alatt izgul fel, mint a férfiak. Lehet tehát, hogy nem hosszabb, hanem csak más előjátékra lenne szükségük a nőknek, mint amit kapni szoktak…

Az előjáték előjátéka

Az előjáték nemcsak az a néhány forró, izgalmas perc, amely az ágyba bújástól az összeolvadásig tart. Sokan, noha elég időt fordítanak az előjátékra, kizárólag a párjuk nemi szervét ingerlik. Megfelejtkeznek róla, hogy a jó előjáték – különösen, de nemcsak a nő számára – esetenként nem az ágyban, hanem sokkal korábban kezdődik, a romantikus-, erotikus hangulat megteremtésével. Hiába simogatja a férfi vagy a nő kedvesét odaadóan este az ágyban, ha egész nap egy kedves szava sem volt hozzá, ha hónapok óta elfejti megcsókolni, mielőtt munkába indulna, és ha időtlen idők óta nem vitte el szórakozni: színházba, moziba, vacsorázni, vagy csak úgy lődörögni egy kicsit kézen fogva az utcákon. Ha nem figyel oda rá, ha nem érezteti vele, mennyire fontos neki.

Az előjáték akkor a legjobb, ha a partnerek valóban kedvüket lelik egymásban, ha nem csak a nemi szervük, hanem egész lényük erotikusan hat a másikra. Ilyenkor nemcsak szolgálatot tesznek egymásnak, hanem élvezik saját nőiességük, vagy férfiasságuk nyújtotta érzéseket a párjukkal kapcsolatban. Ez sokkal több, mint a mechanikus ingerlés. Egymás érintése, illata, szava, izgalma, energiája, a másik szenvedélye és az általa nyújtott biztonság, mind a vágy növelését eredményezi.

Egymás gyönyöre ilyenkor kölcsönösen gyönyörködtet és inspirál, hogy még több és újabb érzést tudjunk adni és befogadni. A jó előjátékhoz, a nagyobb szexuális gyönyörhöz vezető út tehát elsődlegesen nem a lepedő akrobatikán át vezet. Ehhez olyan egymást tisztelő, megértő, elfogadó, szerető vagy szerelmi viszony kialakításán és fenntartásán keresztül vezet az út, amelyben lehetőségünk van az előzőekben leírt aktív, sugárzó állapot megteremtésére, és új, a bennünk lejátszódó folyamatok, élmények, érzelmek megtapasztalására valamint nyújtására.

Erotikus hangulatot sok minden teremthet: a megfelelő zene, az apró ajándék, a kellemes meglepetés, a kedves szavak, no és persze a még ruhában történő udvarlás, simogatás, csók, ölelés és a ruha alá nyúlás is. Az előjáték része lehet akár egy erotikus szerepjáték is.

Figyelem: a legjobb előjáték is szörnyen unalmassá válik, ha hónapok, évek óta ugyanaz ismétlődik! Hiába töltenek akár fél órát is a megszokott előjátékkal, ha már mindketten rettenetesen unják.
A férfit csak fárasztja, a nő pedig, ezt észlelve egyre nagyobb lelkiismeret-furdalással küzdhet, hogy ilyen nehezen tud elmenni. Tetszik vagy sem – fantázia, spontaneitás és egy kis saját személyes tér nélkül – a hosszú évek óta együtt élő párokat, a szívet-, lelket-, testet bénító megszokás, a fullasztó unalom fenyegeti. Ellene orvosság lehet az időnkénti önfeledt összebújás, az izgató, pikáns élmények begyűjtése. Nem tudják, mit veszítenek, akik a lángolás elmúltával szép lassan leszoknak (már ha rászoktak egyáltalán) a becézgetésről, a rafinált simogatásról, és megelégszenek egy-két felajzónak vélt érintést követő villámgyors szeretkezéssel. Persze, alkalomadtán izgalmas lehet egy néhány perces vad összegabalyodás, de ahol szombat esti tízpercekbe sűrítik a szerelmet, az a kapcsolat komoly veszélyben van.

Érdemes tehát tenni azért, hogy ne szürküljön el a kapcsolat, hogy ne váljanak mechanikussá az együttlétek.
Ehhez célszerű bizonyos időközönként egy-két napot csak egymásnak szentelni. Ha tehetik, utazzanak el, de legalább is kapcsolják ki a telefont, zárkózzanak be, ne nyissanak ajtót senkinek. Csináljanak közös programot (ne túl zsúfoltat), főzzenek-, játsszanak együtt, tegyék be kedvenc CD-iket, gyújtsanak gyertyát, kényeztessék egymást. Engedjék szabadjára a fantáziájukat. Az ilyen együtt töltött idő tulajdonképpen egy hosszúra nyújtott előjáték. Az előjáték fontos szerepet játszhat a lazuló kapcsolat megmentésében is. Persze, ha a szerelem vagy a szeretet még nem hűlt ki teljesen, ha mindkettőjükben él a vágy, újra átélni, ha csak egy részét is a csodának. Ilyenkor némi rákészüléssel, ötletességgel, játékossággal és önfeledtséggel vissza lehet, (és vissza is kell) hozni a szenvedélyt.

Ahogy a jó szeretkezés, úgy a jó előjáték is művészet.

Művész azonban nem terem minden bokorban. Legtöbben nem születünk művésznek. Ahhoz, hogy jó szerető váljék belőlünk, sokat kell tanulnunk és tapasztalnunk. Figyelnünk és kérdeznünk kell. E nélkül kiszámíthatatlan, hogy kinél mi okoz jól eső szexuális izgalmat. A kellemes izgalmat keltő, vágyfokozó szexuális ingerléshez tudnunk kell, minek örül a másik, mi esik neki jól. Meg kell ismerni egymás testét, lelkét, igényeit.
Az önmagunkra való figyelés mellett figyelni kell a másik fél kényelmére, érzékenységére is. Ami az egyiknek jó, az a másiknak kellemetlen. Valamit lehet, hogy ma szeretünk, később meg ki nem állhatjuk. Amit az egyik nő vagy férfi szívesen megtesz, attól a másik undorodhat. Sőt, az sem ritkaság, hogy valamit az egyik partnerünkkel soha sem tennénk meg, egy másikkal viszont kifejezetten élvezzük. Hja, az élet nem egyszerű!

A tudatos rákészülés és az önfeledt spontaneitás – a jó előjáték esetében is – kéz a kézben járnak. Érdemes tehát testben és lélekben egyaránt készülni a szerelmes egyesülésre. A nők esetében többnyire érdemes „nem ajtóstul rohanni a házba”. (De van jó néhány férfi is, akit inkább megrettent, mint feltüzel a heves indítás.) A vágyat érdemes időről-időre közvetett módon felkelteni, kellemes izgalmakkal, örömteli meglepetésekkel, amelyek a férfinak is érdekesek.

A kellő hangulat megteremtésében az esetek igen nagy hányadában segít pl. a közös fürdés vagy zuhanyozás, az ellazító vagy éppen a vágyat felfűtő masszázs, a különösen jóleső érintések, érzések elmondása. A nő ne tudja mindig előre, hogy a férfi szexet akar. Ha szereti, pihenésképpen kapjon lágy simogatást, és amikor ellazul, akkor lehet felizgatni úgy, mintha a férfi nem is azt akarná, és észre sem venné. A legtöbb emberre ingerlően hat, ha partnerét vetkőzni látja.

De, egész más lesz a vetkőzés, vetkőztetés, ha a megelőző csókok, simogatások, a közeledő orgazmus hatására már úgy akarják, hogy szinte megőrülnek érte. A lassú vetkőzés ugyanakkor késlelteti, nyújtja az aktust. De, akár magát a behatolást/befogadást is lehet ruhában kezdeni. Természetesen ingerlő az erogén zónák izgatása. A legtöbb nő elvárja partnerétől, hogy az hosszan, finoman kényeztesse a testét.
Érdemes néha sort keríteni az erotikus fantáziák kipróbálására, az egymás testével való játékra, az erogén zónák (újra)felfedezésére és kényeztetésére, az új pozíciók kipróbálására. A mozdulatok lassítása, a gyönyör pillanatainak nyújtása ugyancsak hozzásegíthet a vágy feltüzeléséhez. No és persze nem csak a nőt, a férfit is kellően „felhúzza”, ha ilyesféle módon késleltetik a beteljesülést.

Szexuálterápia a Psychocomfortnál