Mentális egészség önvizsgálata 5X5

Szerző:

Melyek a mentális egészséget érintő legfontosabb tünetek?

Száz és száz olyan tünet van, amelyek jelezhetik, hogy a mentális egészséget érintő probléma alakul ki, de többnyire nem tudjuk, hogy mikor kell odafigyelni ezekre, és mikor nem kell aggódni.

Itt ehhez talál egy viszonylag egyszerű segítséget, hogy felmérje, olyan, mentális egészségügyi problémát jelző tünetet tapasztal-e, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, és amelyhez segítséget kérhet.

I.

Először is, az élet öt olyan általános területe, ahol a legvalószínűbb, hogy nehézségeket tapasztal, a következő:
hangulat
• energia
• étvágy
• alvás
szex

Ezeket, a mentális egészséggel összefüggő területeket erősen befolyásolják a stresszben, a hormonokban, a fizikai egészségben- és betegségben mutatkozó változások, a traumák, valamint a genetikai hajlamok.

Ha az említett 5 fontos terület közül bármelyiken probléma van, az befolyásolhatja az ember viselkedését, és azt a képességét, hogy kognitívan, érzelmileg, szociálisan és fizikailag megfelelően „működjön”.

II.

Ahhoz, hogy az élet említett öt alapvető területén fel tudja mérni a lelki egészséget érintő problémák kialakulására utaló jeleket, a következő 5 tünet előfordulására figyeljen:

1. Szélsőségek: pl. szélsőségesen változó, túl magas vagy alacsony energiaszint, illetve hangulat, étvágytalanság vagy éppen mértéktelen evési vágy, álmatlanság vagy túlalvás, hiperaktív szexuális vágy vagy nagyon alacsony libidó.
2. Gyors változások: pl. a hangulat gyorsan változik, ingadozva a jó, a normális és a rossz között, vagy az alvás kiszámíthatatlanul és gyorsan váltakozik az álmatlanság és a hipersomnia között.
3. Rendellenesség: Az adott területen valami nagyon másként történik, mint általában, vagyis nem a szokott, normális módon, vagy egyszerűen úgy gondolja, hogy a reakciója nem normális.
4. Diszfunkcionalitás: Megakadályozza, hogy az életed bizonyos fontos területein (munka, iskola, otthon, személyes élet, kapcsolatok) normálisan működjön.  Ilyenkor fontos területeken – iskola, munka, család – nem tudunk normálisan funkcionálni.
5. Aggodalom: Az Önhöz közel állók is aggodalmukat fejezik ki a szokásai, a megnyilvánulásai és/vagy a viselkedése miatt.

Ha mentális egészségi probléma merül fel, előfordulhat, hogy nem mindig tudja pontosan megfigyelni és értékelni a fenti listán szereplő első 4 tünetet. Ezért érdemes meghallgatni az Önhöz közelállókat, és megkérdezni, hogy miért aggódnak.

————————————————– ———————————————–
/Anita Sanz, pszichológus, 2017. szeptember 25./
Ez a cikk eredetileg a Quorán jelent meg

————————————————– ———————————————–
Ne felejtse: ha érzékeny, feszült vagy depresszív, mindig van valaki, akivel beszélhet és aki segíthet!