Hogy lesz sikeres a szexuálterápia?

Szerző:

7 tipp, hogy páciensként hogyan tudja többszörösére növelni a szexuálterápia sikerét.

A szexterápia egyfajta edzés. Igen sok esetben rosszul beidegződött gondolatokat és magatartásokat kell megváltoztatni, másokat pedig erősíteni. Ez közös munka. Csak így érdemes végigcsinálni! Ha nem, akkor nem jön a várt eredmény.

Pedig a jzavartalanul működő, mély és szoros intimitás az élet egyik nagy ajándéka. Érdemes tenni érte és élni vele!

1.) Érdemes a felelősséget felvállalni és nem elhárítani. A páciens valójában 50%-ban felelős a terápia sikeréért, vagyis pont annyira, mint a terapeutája.

2.) A motiváció erőssége lehet az egyik elsődleges segítő vagy akadályozó tényező. Nem mindegy, hogy a kliens mennyire akarja az eredményt, mit hajlandó megtenni érte. Mennyi időt, energiát, figyelmet hajlandó rászánni a cél elérésére.

3.) Ha valami a terápia során nem tetszik, vagy valamely problémájára nem kapott választ, azt ott és akkor, nyíltan, hangsúlyosan meg kell mondani a terapeutának. Tehát nem otthon, nem egy elharapott félmondatban és nem két hónap múlva. Ilyen lehet pl, hogy gyorsabban vagy lassabban szeretne haladni, több segítséget szeretne kapni vagy nem ért valamit.

4.) El kell fogadni, hogy a változás, a fejlődés, akár csak az edzőteremben, nem minden pillanatában könnyű és kellemes. Amikor a gondolkozását, egyes szokásait vagy beidegződéseit kell átalakítani a sikerhez, ez átmenetileg bizony járhat rossz érzésekkel.

5.) A terápia során csak abból lehet dolgozni, amit- és ahogy oda behoz. „Abból lehet főzni, ami van.”  Az „orientált hitelességű” őszinteség ide nem jó.

6.) Ha valami nem megy vagy nem megy eléggé, akkor figyelje meg, pontosan mit tesz, milyen zavaró gondolatok és érzések akadályozzák a feladat ill. a változtatás megvalósításában, és eközben milyen érzelmek jelentkeznek.

7.) Időt kell hagyni és időt kell szánni a gyakorlatokra. A terápiás üléseken nem lehet begyakorolni az új viselkedést vagy gondolkodást, csak otthoni, rendszeres és kitartó gyakorlással. A gondolatok, a fantázia és a cselekés átalakítása csak a koncentrálással és az ismétléssel működik.

Ha érdekli a teljes 21 pontos esettanulmány, itt tudja megkapni:

dr. Dóczi Rita 

Szexuálterápiás tanácsadás: +36 20 438 4667

A leggyakoribb szexuális kihívásokról ide kattintva olvashat.