A szexuális válaszciklus négy szakasza

A szexuális „cselekményt” (szeretkezést, pettinget stb.) négy szakaszra oszthatjuk: 1) az izgalmi állapot kialakulása, 2) platofázis, 3) orgazmus és 4) oldódás, elernyedés. Ezek a szexuális válaszciklus szakaszai Masters és Johnson felosztása alapján. (A későbbiekben a felosztást módosították, és a vágyfázist különválasztották az izgalmi fázistól.)

1) Vágy és az izgalmi állapot kialakulása

Tehát igazán itt két szakaszról beszélhetünk. Először észleljük a számunkra vonzó szexuális ingert és felfigyelünk rá. Ez többnyire, de nem feltétlenül a másik nem képviselője, (egy tekintet, mozdulat, külső megnyilvánulás stb.). A szexuális vágyat azonban egy partnerhez kapcsolódó, vagy tőle független tárgy, vagy körülmény is kiválthatja. Azt, hogy mire tudunk szexuálisan reagálni, már viszonylag korán kialakul, a pszichoszexuális érésünk során.
A szexuális reagálás (sebessége, lefutása stb.) több szempontból is eltérő a férfiaknál és a nőknél. Pl. a látványingerek a férfiaknál statisztikailag fontosabbnak tekinthetőek, mint a nőknél. A nőknek viszont fontosabb a test- és bőrkontaktus (pl. simogatás). Sőt, kiderült, hogy a nők legtöbbször az izgalomba kerülés után tapasztalják meg a vágyat, ezért ma már nők esetén nem lináris (1-2-3-4), hanem cirkuláris modellt használnak a  szexuális válaszciklus leírására.

A fantáziának is fontos szerepe lehet abban, hogy valaki izgalomba kerüljön. A reagálás észlelhető, fiziológiai változásokat jelent. A nemi vágy feltámadásakor, a szexuálisan izgató cselekedetek vagy éppen álmok, fantáziák során a thalamus jelez a nagyagykéregnek, és „információt kér”, hogy az éppen zajló események kellemesek, kívánatosak-e. Pozitív visszajelzés esetén a hipofízis hormonokat bocsát ki, amelyek aktiválják az agyban a szexközpontot. Aktiválódnak az érintéshez kapcsolódó agyterületek is, az agy felkészül a test szexuális izgatására. A mellékvesekéreg is több hormont termel, a paraszimpatikus idegrendszer pedig gondoskodik a hüvely nedvesedéséről, a szimpatikus idegrendszer ugyanakkor a nemi szervek vérellátását fokozza. A gerincvelő vezeti az ingerületeket fel, egyre feljebb az agyba.

A nemi izgalom fokozódását jellegzetes testi és lelki jelenségek kísérik. Ami a testi jelenségeket illeti, az idegrendszer gondoskodik a kellemes izgalomról, felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást. A vér a nemi szervekbe áramlik, amelyek ettől megduzzadnak és fokozott váladéktermelésbe kezdenek. A légzés mélyebbé válik, az izmok megfeszülnek. Az anyagcsere felgyorsul, sok kalóriát éget el a szervezet. A férfiaknál a szexuális izgalom elsődleges jele az erekció, azaz a hímvessző merevedése. A nőknél megduzzadhatnak a mellbimbók, vérbő lesz a szeméremtájék, azaz megduzzadnak a kisajkak, a csikló és környékük. Azonban az egyértelmű jelzés, a hüvelybejárat környékén meginduló nedvesedés. Igazán szexuális izgalomban csak az a nő kerül, akinél a nedvesedés egyértelműen tapasztalható.

2) Platofázis

A férfiaknál a nemi izgalom gyorsabban emelkedik az ingerlés hatására, és az ún. plató-fázis – a szexuális izgalmi ciklusnak az a rövid szakasza, amikor a nemi izgalom átmenetileg azonos szinten marad – rövidebb ideig tart. Ennek megfelelően az orgazmust hamarabb érik el. A „plato” szó egyébkén itt tetőt, magas szintet jelöl, amelyben persze lehetnek, vannak kisebb hullámzások. Kellemes, izgalmi szakasz, melyben az előző szakaszban említett fiziológiai jelenségek végig fennmaradnak (merevedés, lubrikáció). A nőknél a hüvely középső fele kitágul. Náluk többnyire lényegesen hosszabb idő szükséges általában az orgazmusig, ezért igényelnek hosszabb előjátékot, (nagyrészt a platofázis alatt).

A palofázis végefelé – az izgatás hatására – eljutunk egy olyan pontig, amikor érezzük, hogy, ha folytatódik az ingerlés, kb. 10-20 mp-en belül eljutunk az orgazmusig. Ezt hívják „előrejelzési szakasznak” is, ilyenkor még „leállhatunk”, késleltethetjük, megelőzhetjük az orgazmust. Ha ilyenkor folytatjuk az ingerlést, és a nemi izgalom egy bizonyos szintet meghalad, a platofázis utolsó 4-10 mp-ben beindul az orgazmusig vezető visszafordíthatatlan reflexfolyamat. Az irányítást ilyenkor már az un. „szimpatikus idegrendszer” veszi át. Nincs más dolgunk, mint élvezni…

3) Orgazmus

Fiziológiailag ez a csodálatos testi-lelki élményt a fizikai ingerek által előidézett idegi impulzusok váltják ki. Az orgazmus közben az agy endorfinokat szabadít fel illetőleg termel. E hormonok nemcsak fizikailag, de lelkileg is jótékony a hatást gyakorolnak. Növelik az önbizalmat, csökkentik a feszültséget és a fájdalomérzetet. Érdekes, hogy az orgazmusnál ugyanazon hormon, az oxitocin is jelentős szerepet játszik – a férfiorgazmusban is – mint a szülésnél. Hatására szeretetteljes érzések vesznek erőt rajtunk, és növekszik a másikról való gondoskodás iránti vágy. Mindemellett még valamennyi növekedési hormon is termelődik, hozzájárulva az izomépítéshez és a szervezetben lévő zsír égetéséhez. Az inzulinszint is megemelkedik ilyenkor a szervezetben.

Ami a testi (fiziológiai) történéseket illeti, a megfelelő mennyiségű fizikai- és lelki izgatás összesűrűsödő eredményeként, vagyis a fokozódó szexuális izgalom hatására a nemi szervek környékére nagy mennyiségű vér tódul, aminek feszítését egy idő után a test képtelen kezelni, így a vér hirtelen, heves izom-összehúzódások kíséretében visszaáramlik a test egyéb részei felé. A pulzus és a légzés eléri a legnagyobb gyorsaságot, a vérnyomás is a legmagasabb értéket, valamint egyéb testi tünetek jelentkeznek, mint az arcpír, bőrpír. Az orgazmus az egész testet érinti. Az alhasban, a nemi szervek területén kifejezett vérbőség van. A nemi szervek környékén lévő izmok akaratlan összehúzódása a csúcspont jele – mindkét nemben. Az izom-összehúzódás kezdetével az orgazmus automatikusan bekövetkezik. Ettől a pillanattól kezdve az már nem tartható vissza. (Aki jól ismeri saját testét, képes az orgazmus késleltetésére, ami gyakran nagyon kellemes érzést jelent.)

Női orgazmus

A nőknél az alhas, a medence környék, a hüvely alsó felének és a méh izmai, illetőleg a végbél záróizmai spontán módon, (reflexszerűen) gyorsan, ritmikusan, nyolctized másodpercenként, öt-tizenöt alkalommal összehúzódnak. Az összehúzódások intenzitása fokozatosan csökken. Az orgazmus általában 5-20 mp-ig tart, a másodpercnél is rövidebb szünetekkel az első három-hat összehúzódás között. Nagy ritkán tart egy percig vagy kicsit tovább. A legtöbb nő egyetlen orgazmust érez. Néhány szerencsés nő orgazmus után további kéjes összehúzódásokat is észlel, főleg a méhében. Ez akár 24 órával később is bekövetkezhet. Egyes nőknél a „robbanásszerű” orgazmus hatására a hüvelyből kis mennyiségű, többnyire színtelen szagtalan hüvelyváladék is távozhat, némiképp hasonlóan a férfiak magömléséhez (női ejakuláció).

Férfi orgazmus

A férfiaknál a herék, a hímvessző és a húgycső ritmikus összehúzódásai hatására az esetek túlnyomó hányadában bekövetkezik a magömlés (ejakuláció), jelezve az orgazmus elérését. Kevéssé tudott, hogy aszexuális ingerlés hatására bekövetkező magömlés nem jár minden esetben orgazmussal. Különösen fáradtság, kimerültség esetén a kilövellés akár kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet.

Hüvelyi és csiklói orgazmus nőknél

Az orgazmusra jellemző fiziológiai változások nagyjából azonosak, bármilyen ingerlés (maszturbáció, petting, közösülés stb.) váltotta ki azokat. Következésképpen ebből a szempontból értelmetlen és indokolatlan a “klitorális” és “vaginális” orgazmus bármilyen megkülönböztetése. Az orgazmus egyik típusa sem kívánatosabb, jobb a többinél. Egyébként gyakran nem is rajtunk múlik, hogy melyik jön. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert a nyugati kultúra alapvetően behatolás/befogadás (vagyis: közösülés) centrikus. Ez a tény és a női orgazmus ismételt „felfedezése” sok nőt arra szorít, hogy akkor is a hüvelyi orgazmust keresse, ha a csikló ingerlésével többnyire sikerül elérnie a csúcspontot. A teljesítmény miatti aggodalom és az el nem érése miatt kialakuló frusztráció ugyanakkor megmérgezi az élvezetet.

4) Ellazulás, elernyedés

A szexuális válaszciklus utolsó fázisában, a „nyugalmi időszakban” tartósan csökken a szexuális izgalom. A férfinél néha másodpercek, máskor perceken belül megszűnik a merevedés. A férfiak pulzusa, vérnyomása és légzésszáma is sokkal gyorsabban normalizálódik aktus után, mint a nőké. Az ellazulás sok férfinél szinte magától értetődően jelenti az álomba merülést. Egy „ingerelhetetlenségi” szakasz következik. Ennek hossza mindenkinél más és más. (Életkortól, fizikai-lelki állapottól, helyzettől, a vágy erősségétől, stb. függően átlagosan 5-30 perc). Ilyenkor a férfi szexuálisan nem ingerelhető, nincs újabb merevedése.

A nőknél is lehet ilyen szakasz, de az is előfordul, hogy az izgalmi szint alig csökken az első orgazmus után, a nedvesedés megmarad, és akár újabb orgazmusokat élhet át a nő (multiorgazmus). De ez egyénileg, szituációfüggően sokkal változatosabb, mint a férfiaknál. A csúcspont után gyorsan megváltozik az érzés. Kellemesen feloldódik, lecsillapodik az izgalom. Ellazulás, és a kielégültség érzése jelentkezik. A jelentős energiát is felhasználó orgazmus, illetve az az által felszabaduló hormonok hatására megszűnnek a feszültségek, ellazulnak az izmok, így harmonikusabbá válik a szervezet működése. Mindez jobban megnyugtat, mint egy egyórás masszázs.

 

Vágy és csók

Nők, férfiak: másként, mást…

Meglehetősen más a nők és a férfiak „izgalmi göbéje” és orgazmusa. A férfi akár néhány másodperc alatt, de néhány perc alatt szinte biztosan eljuthat az orgazmushoz, míg a nőknek ennél sokkal több idő szükséges, és az „eredmény” sem biztos. A férfi és a nő érzelmi-testi szexuális görbéjének különbözősége miatt számos pár véli úgy, hogy szexuálisan nem illenek össze, netán még hibáztatják is egymást emiatt. Holott csak a normális szexuális eltérések mutatkoznak meg. Mint említettem, a nők és a férfiak testileg és lelkileg is eltérően élik meg az orgazmust. Más úton és más gyorsasággal jut el – ha eljut – a nő és a férfi az orgazmushoz, de ugyanazon nem tagjai is más és más utat „használnak”.

Az azonosságok mellett részben más zajlik a férfiak és a nők agyában is orgazmus közben. Márpedig az orgazmus döntően a fejben dől el. A nőknél a tudatos tevékenységért, fegyelemért felelős agyterület aktivitása orgazmus közben eltűnik, viselkedésük, mozgásuk öntudatlanná, önkéntelenné válik. Kikapcsol a félelemért, szorongásért, stresszért felelős agyterület is. Nem kizárt, hogy az orgazmus egyik fő feltétele éppen az említett agyi területek működésének időleges megszüntetése. Ez lehet pl. az oka annak, hogy a férfiak biztonságot sugározva juttathatják párjukat a nagyobb élvezethez.

A férfiorgazmusnál is bekövetkezik a fegyelemért felelős agyi aktivitás csökkenése, de közel sem olyan mértékben, mint a nőknél. A csúcsra érve a férfiak agyában ugyanakkor működésbe lép a „jutalomközpont”, ami a nőknél nem tapasztalható. Ez is oka lehet a férfiaknak tulajdonított szexuális teljesítménykényszernek. Arra, hogy mennyire az agyban történik minden, bizonyíték az is, hogy akár egy erotikus álom vagy fantázia is képes orgazmust kiváltani (a nők 10-20 %-ánál és a férfiak többségénél).

Mi történik a lélekben?

Mint az előzőekből már kiderült, az orgazmus nemcsak testi, hanem legalább annyira lelki állapot, épp úgy hat a lélekre, mint a testnedvek áramlására és az izmokra. A kielégülést nyújtó összebújás után „rózsaszínűvé” válik a világ. Az ember úgy érzi, harmóniába került önmagával: testével, érzéseivel, partnerével, szinte az egész világgal. A tudatos „én”, a mindenre kiterjedő ellenőrzés szinte kikapcsolódik. A tudat kikapcsolása, feszültségek halmozódása, majd robbanásszerű oldódása, a beteljesülés, az ellazulás mellett esetenként úgy érezhetjük, hogy szinte téren és időn kívülre kerülünk.

Átélhetjük a tökéletesség, az abszolút biztonság és szeretet érzését. Az egyesülésben, melyben tudatunk állapota módosul, rövid időre a gyönyört, és vele gyakran a boldogság teljességét úgy éljük meg, hogy közben elvesztjük, és boldogan vesztjük el személyes határainkat. Van aki azt mondja, kicsit „meghal” ilyenkor, az egybeolvadással. Ez egyike azoknak a ritka tudatállapotainknak, amelyben rendkívül erőteljes, majd hogy nem tökéletes boldogságot tudunk átélni. Ebben a nagyon összetett érzetben azután sok más tudattalan vágy, vonzalom, gondolat, érzés, álom is ott van. Mindezek mellett az orgazmus közben felszabaduló hormonok az önbizalmat is növelik.
Ez az orgazmus során felszabaduló endorfinoknak köszönhető, amelyek nemcsak a fájdalmat mérséklik, hanem a hangulatot is javítják. Ráadásul az orgazmus során jelentkező testi-lelki hatások kölcsönösen erősítik is egymást. Nem véletlen, hogy az orgazmus olyan állapot, amelyre mindig is vágyunk. Mielőtt azonban téves képzeteket keltenék, sietek emlékeztetni, hogy nincs két egyforma orgazmus.

A jó párkapcsolat fontossága

Szerelmi életünk igazi örömforrása a kapcsolataink minőségében rejlik. Igen ám, de tetszik vagy sem, az életünk soha nem „tökéletes”, így kapcsolatunk és szexuális életünk sem az. Csak emlékeztetőnek: „ideális szex” akkor valósul(hat)na meg, amikor két ember minden téren (lelki, szellemi, testi) teljesen egymásra találna. Ilyen lenne a két fél közötti olyan szilárd szövetség, kapcsolat, amelyben az érett szexuális vágyon, szenvedélyen kívül az érzelmi kötődés, intimitás, a gyengédség, az egymás iránti tisztelet és bizalom mind kölcsönösen és harmonikusan jelen van. Azonban mind a rövid távú, mind a hosszú távú kapcsolatokban meglehetősen gyakran előfordul, hogy ezek a szükséges összetevők csak részben vannak jelen. Ilyenkor bizony nehéz túljutni aggodalmaink és problémáink korlátain. De – mert ismerjük a beteljesülés érzését – reménykedünk és próbálkozunk, hogy újra és újra átéljük…

A szexuális válaszciklus bármelyik szakaszának lehetnek zavarai, ha nem múlik a problémája, kérjen szexuálterápiás segítséget!   +36 20 438 4667 (dr. Dóczi Rita)