Társkereső helyek manapság?

A párkeresésben (is) eltűntek a hajdani tradicionális társkereső helyek, rendezvények, formák és jelzések. Ezért is, bár nagyon sokféle új társkeresési lehetőség van (társkereső irodák, internetes társkeresők, stb.), és szinte már bárhol lehet ismerkedni (pl. iskolában, munkahelyen, utcán, bulin, szórakozóhelyen, tánciskolában, diszkóban, sport közben, újsághirdetésen keresztül), sokan érzik úgy: „nincs hol”. Igaz, ez nem új probléma, már negyven éve is erre panaszkodtak.

Gyakran a szexuálterápiának is egyetlen célja a megfelelő partner megtalálásával kapcsolatos nehézségek feloldása. Ennek egyik állomása a társkeresési helyek feltérképezése.

Meglepően sokan vannak azok, akik magányukban valójában „csodára várnak”, vagyis érdemben semmit sem tesznek azért, hogy a nagy „Ő” rájuk találhasson. Jelentős részük minden bizonnyal a lelke mélyén már feladta a társtalálási reményeit, vagy, a mi szintén egyre gyakoribb, nem is akar párt találni, de ezt sem magának, sem a környezetének nem vallja be.

Azok viszont, akik tesznek is azért, hogy ne egyszemélyes háztartásban, „szingliként” éljék az életüket, jó néhány lehetőség közül választhatnak.

Melyik módszer válik be jobban?

A kutatások és a tapasztalatok azt mutatják, hogy bármelyik forma vagy eszköz, amelyet társkeresésre használunk, működhet jól, és rosszul is.

Mint minden, alapvetően ez is nem az eszközön, hanem az eszköz használóján múlik. Bárhol lehet szerencsénk, de épp így érhet bárkit csalódás is. Egyikre sincs garancia, ahogy általában az élet más területeire és az emberi kapcsolatokra sem. (Persze, sok iroda hirdeti magát „garanciával”…)

Mind a társkereső irodák, mind az internetes társkeresők esetében jellemző, hogy nagyon sokféle emberrel találkozhatunk. Nehéz felmérni a társkeresési szándék tartalmát és komolyságát. Nincsenek biztos, egyértelmű játékszabályok. (Az a szabály: hogy nincs szabály!)

Online társkeresők

A könnyen hozzáférhető lehetőség miatt és az esélyek növelése érdekében nagyon sokan egyszerre több helyre is jelentkeznek, regisztrálnak. Az ismeretlenül maradás és a távolság adta lehetőségeket kihasználva jó páran nem vállalják fel önmagukat, hanem egy kitalált ál-személyiséggel próbálkoznak.

Ráadásul – noha erről ritkán írnak – az ismeretlenség vonzza a lelkileg sérült embereket is. Ugyanakkor a társkeresők több mint negyede kifejezetten hazudik a családi állapotáról, életkoráról, egyéb körülményeiről. Ezt azonban a felhasználók túlnyomó többsége tudja is.

Amit kevesebben tudnak, hogy nem egyszer „kamu” regisztrációval próbálják az irodák, webportálok felfuttatni, nagyobbnak feltüntetni magukat. Az USA-ban ebből már komoly perek is voltak… Gyakori a „hirtelen felindulásból” elkövetett regisztráció, amelyet másnapra már meggondolnak, elfelejtenek a regisztrálók.

A rejtve maradás más tekintetben sem feltétlenül a legjobb jellemvonásokat hozza ki az emberekből, nem egyszer kifejezett lélektelenséggel, tisztességtelenséggel, sőt durvasággal, arcátlansággal, kegyetlenséggel is találkozik a társkereső. Ez fokozottan igaz az internetes társkeresőkre, és részben ez az egyik oka, hogy – kétségtelen előnyei ellenére – sokan idegenkednek az ismerkedés e formájától.

Mindezzel együtt az online társkeresők renoméja határozottan javul az utóbbi években.

Személyes vagy online?

A megkérdezett internet használók 50%-a szerint az interneten könnyebb partnert találni, mint más módon.

Majdnem ugyanennyien ki is próbálták már az internetes társkeresést, az internethasználók 10%-a ugyanakkor rendszeresen él ezzel a lehetőséggel.

Az online párkeresésben a nők lényegesen jobb esélyekkel indulnak, mint a férfiak: előbbieknek mindössze 3, utóbbiaknak 15 százaléka látogat rendszeresen ilyen témájú oldalakat. Így egy társkereső hölgyre hat-hét partnerét kereső úr jut.

Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy a személyes – hagyományos – társkereső irodákban éppen fordított a helyzet, jóval több nő keresi társát ezen a módon, mint férfi. (Vagyis, már csak azért is nehéz találkozni, mert ahol sok a párkereső nő, ott kevés a férfi, ahol a férfiak gyülekeznek, ott viszont alig találhatók nők.)

Más lehetőség?

Vannak az interneten kevésbé direkt ismerkedési lehetőségek is. A különböző fórumokon pl. az esetek többségében a hozzászólók olyan neműek, amit állítanak magukról, (hosszabb idő alatt jobban kiderül a turpisság). Persze, némi jogos kétkedés itt sem árt a beírások valóságtartalmát illetően. Egy kis időt rászánva viszonylag gyorsan át lehet tekinteni a fórumok belső szabályait, etikettjét. Egyáltalán nem ritka, hogy némi idő eltelte után baráti társasággá kovácsolódik a fórum közössége, és a virtualitás mögül kilépve valóságos találkozókat rendeznek.

Már nemcsak a fiatalok terepe a chat „szobák”, csevegő helyek felkeresése sem, a legtöbb internetes ismerkedési portál kínál chatelési lehetőséget is. Nincs az a lelki teher, mint egy személyes randin, hogy a legjobb formáját kellene hoznia, különben szó sem lehet a folytatásról. Másrészt, pont ezekben találkozhatunk nagyon sok olyan emberekkel, akik kizárólag szórakozásra, sőt akár durva tréfákra használják az internetes csevegést,  pl. ellenkező neműként bejelentkezve.

Az internet nyújtotta lehetőségek mellett a társkeresés további eszközét jelenti a mobil is. Több ezren adnak fel pl. újsághirdetést sms-chat társkeresőkbe, és a kapcsolat felvétele is sms-eken keresztül történhet. A nyelvezet sajátos, tömör, lényegre törő és meglehetősen egyszerű. Az adatok köre: életkor, magasság, lakóhely, no és a csillagjegy…

Házinyúlra nem lövünk?

Sajátos terület a munkahelyi társkeresés terepe is. Számosan töltenek jóval több időt a munkahelyükön, mint otthon. Ráadásul kétségtelen, hogy a gyakran napi nyolc-tíz órás munka mellett alig marad a legtöbb embernek energiája, hogy „partnervadászatra” induljon, kimozduljon a lakásából, a szokott környezetéből.

A munka, a sok együtt töltött óra tálcán kínálja a másik megismerésének lehetőségét. A kieső időkben, a kávé melletti beszélgetések során nem csak a munkahelyi pletykákat beszélik meg az emberek, hanem személyesebb területekre is elkalandoznak. De, az együttesen átélt munkabeli sikerek, csalódások is közös élményt jelentenek, amelyek alapjául szolgálhatnak barátságnak épp úgy, mint szerelemnek.

Logikus, bár nem feltétlen helytálló következtetésnek tűnik, hogy ha jól tudunk együtt dolgozni valakivel, más területen is megérthetjük egymást…

A munkahelyi „vadászterület” kiaknázása tehát kényelmesnek tűnik, másrészt meglehetősen sok buktatóval kell számolni.

Mégis, minden negyedik tartós kapcsolat munkahelyen kezdődik, a házaspárok közel ötöde a munkahelyén ismerkedett meg, a válások negyven százaléka is új munkahelyi kapcsolat miatt következik be. Az amerikai mintát követve mind több cégnél – különösen a multiknál – egyenesen üldözik a munkahelyi társkapcsolatok kialakulását, vagy csak a házastársi kapcsolatot tűrik meg.

Tehát helyek, lehetőségek ma is vannak. Ezek értelmes felhasználásához segítséget kaphat a Psychocomfort-nál, akár ha régebb óta nem sikerül tartós kapcsolatot találni, akár ha újrakezdő.

Ki vagyok és kit keresek?

Problémái vannak a társkereséssel? Egyéb életvezetési probléma gyötri? Keressen bizalommal!  +36 30 188 8077 (dr. Rusznák Tamás senoir coach)