A szexuális probléma tényleg betegség?

A Magyar Szexuális Medicina Társaság megalakulásának örvén…

„A szexuális problémákhoz vezető fő betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás hazai előfordulási aránya alapján a szexuális problémák gyakorisága itthon eléri, vagy meg is haladja a nemzetközi szintet. Problémát jelent az is, hogy sokan nem tudják, milyen orvoshoz forduljanak, és hogy kevés szakember foglalkozik a betegségek miatt kialakult szexuális problémák kezelésével. Mindez közrejátszik abban, hogy jelenleg csak a szexuális problémákkal küszködők 10 százaléka fordul orvoshoz a hatékony kezelési lehetőségek ellenére. A 2008-ban megalakult Magyar Szexuális Medicina Társaság ezen a helyzeten szeretne javítani.

Hazánkban egy 500 fős, online felmérés alapján a megkérdezett férfiak 75 százaléka, míg a nők 64 százaléka jelezte, hogy többször előfordult a szexuális életükben probléma. Férfiaknál a merevedési zavar és a korai magömlés, nőknél az orgazmus zavara volt a legjellemzőbb gond. A felmérésből az is kiderült, hogy a merevedési zavart panaszolók több mint fele évek óta küzd a problémával, mégsem fordul orvoshoz.

A nemzetközi helyzetet tekintve elmondható, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak felénél előfordult merevedési gond. Egy férfinak majdhogynem az életkorának megfelelő arányú százalékos esélye van arra, hogy merevedési zavara legyen. Egy 27 országban elvégzett, 12 ezer főt bevonó felmérés szerint a megkérdezettek több mint a fele nem teljesen elégedett a nemi életével. A válaszolók nagy többsége jelezte, hogy a merevedés elengedhetetlen a jó szexhez, ugyanakkor a férfiak 65 százaléka, a nők 63 százaléka állította, hogy nem teljesen elégedett a szex közbeni merevedéssel.

A most kirajzolódott kép alapján egyre inkább szükség van olyan szakemberekre, akik a szexualitással kapcsolatos problémákat átfogóan kezelik, nemcsak egy-egy oldalról (urológia, pszichológia stb.) vizsgálják. A hasonló nevű európai szervezet hivatalos tagszervezeteként működő Magyar Szexuális Medicina Társaság megalakulásával erre a társadalmi méretű problémára próbál megoldást találni. Fő feladataként igyekszik megszervezni a szexuális problémák teljes spektrumát ismerő szexuális medicina szakemberek képzését, és a háziorvosok részére is országszerte tanfolyamokat szervez a szexuális gondok alapszintű kezeléséről.

A MSZMT az első önálló szakmai szervezet, mely a szexuális problémák orvosi megközelítésének valamennyi jelentősebb területével foglalkozik, így összehangolja az urológusok, nőgyógyászok, ideggyógyászok, háziorvosok és pszichológusok munkáját, és integrálja a különböző szakterületek tudását. A Társaság közhasznú, nonprofit szervezetként működik, és céljai között fogalmazza meg a női és férfi szexuális problémák együttes kezelésének előmozdítását. Az MSZMT az érdeklődő orvosoknak országos és régiós együttműködési lehetőséget, a klinikai kutatások összehangolását, közös kutatásokban való részvételt, kül- és belföldi tanulmányutak szervezését, a hazai képzésben való részvételt ajánlja, egészségügyi rendelések, magánvállalkozások indításához pedig ingyenes tanácsadást biztosít.

A Társaság megalakulását és célkitűzéseit üdvözölte a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, amelynek elnöke teljes támogatásukról biztosította a megalakult társaságot. Klinikai vizsgálatok szerint a cukorbetegek 35-75 százalékánál jelentkezik merevedési zavar, és az egyéb szexuális problémák is gyakoriak. A két szervezet közös célja, hogy a betegek eddiginél alaposabb informálása mellett elérjék a cukorbetegségben gyakori szexuális problémák kezelésének egészségbiztosítói támogatását is. Az egészségbiztosító jelenleg nem támogatja a súlyos cukorbetegségből eredő szexuális problémák kezeléséhez szükséges gyógyszereket, a szexuális képességet a cukorbetegek részére kevésbé jelentős, mintegy luxusműködésnek deklarálva.

A Magyar Szexuális Medicina Társaságnak jelenleg országszerte közel félszáz tagja van, és így már most is fogadni tudják a különböző internetes portálokon keresztül jelentkező betegeket. A jövőben a társaság a szexuális problémák kezelésére alkalmas referenciarendelők országos hálózatának kiépítését is tervezi. A szexuális panaszok alapfokú kezeléséről háziorvosoknak és védőnőknek szervezett képzéseik megvalósítási fázisban vannak. A szexualitás egészét átlátó, a partnert, a párkapcsolatot is figyelembe vevő szakemberek számának növelésére rendszeres képzéseket, kongresszusokat terveznek. Együttműködést alakítottak ki többek között a menopauza társasággal, a szexológusok társaságával és három hazai orvosegyetemmel.

Néhány rövid megjegyzés a sajtóanyaghoz:

1) A legjobb szándék tükröződik az egyesület megalakításában, mégis a sajtóanyag (is) alapvetően a betegségekre, a gyógyításra és az orvosokra koncentrál. Ez mutatja az általános megközelítés még töretlen uralmát.

2) A „szexuális problémákhoz vezető fő betegségek” címszóval bemutatott testi (szomatikus) betegségek, „az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás” épp úgy eredményei a tartós, negatív stressznek és az életvitel- életmódbeli problémáknak (egészségtelen táplálkozás, kevés, nem kielégítő alvás, elégtelen rekreáció, stb.). Vagyis szexuális problémákat – is – okozó szomatikus betegségek hátterében igen sokszor lelki okok, illetőleg különböző, nem megfelelően kezelt élethelyzetek állnak. Sőt, sokszor maga a nem kielégítő szexuális élet is okozója a további szexuális problémáknak.

3) A szexuális probléma igen gyakran nem „betegség”, bár kellő segítség nélkül lehet belőle az is. De még nem az! Nem igényelné orvos segítségét. Sőt – és ez is benne lehet a „10% orvoshoz forduló” adatban – az orvos-beteg kapcsolat (stigma) csak elriaszt. Hallatlanul fontos lenne tehát a megelőzés, a „probléma” megfelelő szinten, megfelelő módon történő „kezelése”.

4) Nem világos, hogy pl. a pszichológusoknak hogyan kellene „orvosi módon megközelíteni a szexuális problémákat”, ugyanis ők éppen, hogy nem így közelítenek… szerencsére. Az esetek igen nagy hányadában semmiféle fizikális oka nincs a szexuális problémának, „csupán” feszültség, lelki okok, netán nagyfokú fáradtság okozza az aktuális problémát. Máskor meg semmi más, csak ismerethiány, netán tévképzetek okoznak zavarokat. Tehát nem hagyományos medicina kellene

5) Végül, érdekes lenne ismerni a kérdéseket, amelyekre az említett válaszokat adták a felmérésekben. Szerintem igen kevés ember van, akinek még nem volt problémája a szexuális életével, és ráadásul mindennel elégedett. 🙂

Szakszerű segítség: +36 20 438 4667  dr. Dóczi Rita