Brit boldogság-index

Vajon mit tanulhatunk tőlük?

Interjú jelent meg a HVG.hu-n a brit miniszterelnök „boldogságügyi tanácsadójával”, Cary Cooper-el.

Az interjút itt érheti el: Halló! Ön a boldogságügyi tanácsadó? Mi az a boldogság-index program?

Cary Cooper professzor (mellesleg a manchesteri egyetem dékánja, a londoni politikai elitképző, a School of Governance vezető tanára, a világ több tekintélyes pszichológiai társaságának tagja, a királynő kitüntetettje) annak apropóján nyilatkozott a HVG-nek, hogy irányításával beindul a brit kormány boldogság-index programja.

Az első kérdés, amely bennünk, magyarokban felmerülhet az, hogy mi köze egy államnak, egy kormánynak a polgárai boldogságához? Nos, Nagy-Britanniában ez közel sem vált ki akkora csodálkozást, mint mifelénk. Egyrészt, a brit politikai irodalom elfogadott része az a nézet, hogy az állam (a mindenkori kormány) egyik legfőbb dolga, hogy elősegítse polgárai boldogulását, és boldogságát. Másrészt az angolszász pszichológiai kutatásoknak már jó ideje kiemelt témaköre a boldogság, és annak lehetséges növelése. Jól megfér egymással az egyén erősségeire és felelősségére építő pozitív pszichológia, és a közösség felelőssége tagjai boldogságáért.

Miért érdemes elolvasni az interjút?

Egyrészt azért, mert a 72 országban készített felmérések eredményei alapján új gondolatokat ébreszthet bennünk néhány, a boldogsággal kapcsolatos sztereotípiával, illúzióval kapcsolatban, így pl, hogy boldogabbak-e a fiatalok, mint az idősebbek, mennyiben boldogít a pénz, mely tényezőket érzünk alapvetőnek a boldogságunk szempontjából, miből fakad leginkább a boldogság stb.

Másrészt azért, mert kiderül, hogy a brit kormány a professzor irányításával ki akar dolgoztatni egy olyan boldogság-indexet, amely alkalmas az emberek komfortérzetének, élettel való általános elégedettségének (egyszerűen: boldogságának) a mérésére. A boldogság-index a különböző kor-és társadalmi osztályokhoz, etnikumokhoz tartozóknak az egészségügyi ellátással, az oktatással, a munkakörülményekkel, és más egyéb, az elégedettségre hatást gyakorló tényezőkkel kapcsolatos elégedettségét, megélt boldogságát méri majd.

Ami pedig ebből a cikkből is kiviláglik,

egymás és az új dolgok, ismeretek iránti nyitottság,

az itt és most „jelenlét”,

a megváltoztathatatlan bölcs elfogadása,

a megváltoztatható változtatásáért folytatott elkötelezett cselekvés, 

no meg az élet apróságainak észrevétele és élvezete

a legjobb út a gyakoribb és nagyobb boldogsághoz.

 

Tegyen saját boldogságáért!

Tanácsadás:

+36 30 188 8077
dr. Rusznák Tamás